Lekkere hapjes tijdens een picknick op een kleed.

De lekkerste gerechten voor tijdens een picknick of dagje weg

Tijdens een dagje naar het strand, een fietstocht of een langere rit in de auto is het fijn om eigen eten en drinken mee te nemen. De standaard boterham met kaas kan mee, maar u kunt er ook iets meer tijd in steken en een eigen picknick creëren. Maar welk eten is daar geschikt voor?

Wat kan wel en niet mee tijdens een picknick?

Niet alles is aan te raden om mee op pad te nemen, als u geen koelmogelijkheden heeft. Denk bijvoorbeeld aan een broodje filet americain. Of wanneer iets niet opgewarmd kan worden. Daarom zetten we recepten op een rij die u op voorhand thuis al kunt maken en later op locatie op kunt eten.

Eten en drinken koel houden

Het belangrijkste daarbij is wel dat warme producten volledig afgekoeld zijn, voordat ze ingepakt worden. In lauwe producten kunnen bacteriën zich snel verspreiden. Neemt u een koelbox mee op pad? Dan hebben we tips om die zo efficiënt mogelijk in te pakken. Maar ook zonder koelbox of koeltas is het mogelijk om drankjes en hapjes te koelen tijdens een picknick.

Onze tips om mee te nemen tijdens een picknick

MAX Vandaag heeft veel heerlijke recepten op de website staan. We zetten er een aantal op een rij die een picknick net even wat lekkerder maken.

Brood

De standaard boterham met kaas laten we even liggen, maar andere variaties met brood zijn wel lekker om mee te nemen.

  • Pan Bagnat. Dit gevulde brood wordt het ideale picknickbrood genoemd.
  • Breekbrood. Leuk om met elkaar te delen.
  • Flammkuchen. Een combinatie tussen een brood- en pizzadeeg, wat met verschillende toppings gemaakt kan worden. Ook goed koud te eten.

FlammkuchenFlammkuchen

Salade

Tijdens een picknick kan een salade ook niet ontbreken. Door dit thuis al in kleinere potjes klaar te maken, heeft iedereen een eigen portie. Dat scheelt kliederen.

pastasaladeGroene pastasalade

Kleine hapjes

Tijdens een picknick of onderweg is het lekker om kleine hapjes te eten. Zo kunt u verschillende dingen proeven en wat langer blijven zitten en kletsen. Denk eens aan de volgende gerechten.

  • Falafel. Een balletje zonder vlees en zuivel, maar met kikkererwten. Lekker met een (plantaardige) citroenmayonaise.
  • Mini quiches met verschillende vullingen. Deze zijn goed vooraf klaar te maken en zowel koud als (lauw)warm lekker.
  • Indonesische pasteitjes. Voor eens een andere smaak en ze hebben een mooi (klein) formaat.
  • Risotto bitterballen. Gewone bitterballen zijn wat lastiger mee te nemen, want die moeten warm gegeten worden. Maar deze risotto bitterballen zijn ook afgekoeld lekker om te eten.
  • Kaasstengels. Kant-en-klaar makkelijk te koop, maar eigen gemaakte zijn wel zo leuk! Maak ze niet te ver van tevoren, want dan kunnen ze wat taai worden.
  • Hartige pannenkoekjes. De wraprolletjes zijn bekend, maar de hartige pannenkoekjes zijn een variatie hierop. Vul ze met ingrediënten naar keuze.

Falafel.Falafel

Drinken

En ook een drankje kan niet ontbreken tijdens een picknick. We moeten immers voldoende blijven drinken op een dag. Dat kunt u natuurlijk gewoon in de winkel kopen of kraanwater meenemen. Maar u kunt ook zelf leuke drankjes maken.

Gezouten sumaklimonade van Welmoed Bezoen.Gezouten sumaklimonade. Foto: Anker van Warmerdam

Op zoek naar gezondere hapjes tijdens een picknick? Die heeft Heel Holland Bakt op een rij gezet. Net zoals 10 hapjes voor tijdens een tuinfeest. Of eten voor als u op vakantie gaat.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie