Pan Bagnat

Pan Bagnat van Janny van der Heijden

Brood wordt in Frankrijk en in Parijs in het bijzonder, heel serieus genomen. Mensen staan in de rij voor het lekkerste brood. Ik word al gelukkig van mooi stokbrood met een boerenboter of met kaas, maar net als brood serieus genomen wordt, geldt dat ook voor het beleg of de vulling. Bagnard heeft in Parijs 2 vestigingen waar ze allerlei varianten van de pan bagnat, een gevuld Mediterraan brood, verkopen. Uit Nice om precies te zijn. Zoals zo veel gerechten uit deze omgeving spelen groenten de hoofdrol. En met het oog op de komende zomer: dit is het ideale picknick brood.

Ingrediënten:

  • 1 groot rond brood (Boule de Campagne)
  • 1 aubergine, in plakken gegrild
  • 1 courgette, in plakken gegrild
  • olijfolie om te bestrijken
  • 2 hele geroosterde paprika’s (oranje of rood en geel), vel verwijderd en in stukken
  • 4 roma-tomaten, in plakken
  • 2 mozzarella bollen, in plakken
  • 3 eetlepels pesto
  • verse basilicumblaadjes
  • rucola

Bereidingswijze:

Snijd een kapje van het brood en hol de binnenkant uit. Bestrijk de binnenkant van het brood met pesto. Stapel in het brood in laagjes paprika, rucola, courgette, aubergine, mozzarella, basilicumblaadjes en tomaat en bestrijk elke laag dun met wat olijfole. Druk goed aan en leg het kapje weer op het brood. Wikkel in aluminiumfolie en leg het koel. Snijd het brood voor het serveren in punten.

Varianten: Ook lekker met wat extra plakken ei, enkele ansjovisjes of tonijn (in olie) uit blik.

Tip: in plaats van 1 groot brood, is op dezelfde manier opgebouwd, ook erg lekker op 1 persoons (krokante)bollen of puntjes.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie