Het recept voor falafel met citroen mayonaise

Falafel snackje met plantaardige citroen mayo

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is Jetske van den Elsen te gast in Tijd voor MAX. Ze maakt hier een recept zonder vlees en zonder zuivel: falafel! Ze maakt er zelf een mayonaise bij, maar die is uiteraard wel plantaardig. Hiervoor gebruikt ze het vocht van de kikkererwten die in de falafel gaan. Ze maakt de falafel in de airfryer, maar als u die niet heeft kunt u ze ook bakken in een koekenpan of in de oven.

Ingrediënten falafel

  • 1 blik kikkererwten uitlekken vocht bewaren
  • ui fijn gesneden
  • knoflook
  • 1 bos peterselie
  • 1 bos koriander
  • 1 theelepel komijn gemalen
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • beetje zout
  • beetje citroensap

Ingrediënten citroen mayonaise

  • 3 eetlepels kikkererwten vocht
  • kleine eetlepel mosterd
  • beetje citroensap
  • tikkie knoflook
  • peper en zout
  • als garnering beetje bieslook en chilipoeder
  • neutrale olie

Bereiding falafel

Snijd de uien en knoflook grof. Hak de peterselie en koriander grof. Doe dit in een keukenmachine en draai fijn. Doe hier de uitgelekte kikkererwten bij en puls kort, zodat je nog wel structuur houdt. Zet in de koelkast voor 30 minuten.

Draai kleine balletjes van het mengsel en bak 10 tot 15 minuten in de airfryer op 190 graden. Zonder airfryer kunt u ze in een hete koekenpan bakken in een neutrale olie. Of bak de falafelballetjes in een oven van 200 graden, ongeveer 20 tot 30 minuten. Keer halverwege even om.

Bereiding citroen mayonaise

Doe 3 eetlepels kikkererwten vocht, een kleine eetlepel mosterd, de sap van halve citroen, een klein beetje geraspte knoflook, peper en zout in een mengbeker. Zet de staafmixer erin en voeg druppelsgewijs de olie toe totdat je de juiste lobbige structuur hebt. Proef eventueel of er nog extra zout en peper nodig is. Garneer met de bieslook en het chilipoeder. Eetsmakelijk!

(Bron: Jetske van den Elsen. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie