Flammkuchen van Janny van der Heijden

De flammkuchen of tarte flabée is populair in de Elzas en grote delen van Duitsland. Het lekkerst is hij als hij in een houtoven gebakken wordt, maar een gewone oven is ook heerlijk. Kies voor  gemak of voor authenticiteit het kan en mag allemaal.  Er is kant en klaar flammkuchen deeg te koop in het koelvak,  maar het kan ook heel eenvoudig zelfgemaakt worden met of zonder gist.  Onderstaand de varianten en ideeën voor verschillende soorten beleg die op alle soorten deeg kan.  Hou de oventijden in de gaten want die kan per soort deeg verschillen Het deeg zonder gist wordt bij voorkeur op een lagere temperatuur gebakken

Ingrediënten deeg 1:

  • 250 gram bloem,
  • 3,5 gram gistkorrels
  • een flinke mespunt zout
  • een scheut olijfolie
  • 150 milliliter lauwwarm water

Bereidingswijze:

Meng in een kom of keukenmachine  alle ingrediënten en schenk er dan ongeveer 150 milliliter lauwwarm water bij en kneed tot een soepel deeg Laat dit afgedekt ongeveer een uur rijzen.  Verdeel de deegbal eventueel in tweeën en rol het deeg op een met bloem mestoven werkvlak zo dun mogelijk uit.

Ingrediënten deeg 2:

  • 200 gram bloem
  • mespunt zout
  • een scheut olijfolie
  • 110 milliliter lauwwarm water

Bereidingswijze:

Meng de bloem, het zout en de olie door elkaar en meng er dan al knedend 110 milliliter lauwwarm water door. Kneed tot een soepel deeg (10 minuten) Laat 30 minuten afgedekt rusten Rol zo dun mogelijk uit.

Deeg 3: een kant en klaar-deeg. Let op de baktijden op de verpakking.

Variaties om op de flamkuchen te doen:

De klassieke flammkuchen:

  • 200 milliliter crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 125 gram spekreepjes
  • 50 gram geraspte Gruyere

Bereidingswijze:

Bestrijk het deeg met een laag crème fraîche en schik hierop spekreepjes en dungeschaafde uiringen en bestrooi met versgemalen peper.

Verwarm de oven voor op 225 graden en bak in ongeveer 15-20 minuten gaar (of langer als hij dikker of groter is). Bestrooi na het bakken eventueel met wat bieslook, gehakte peterselie.

Variant 1: vervang een deel van de crème fraîche door kwark.

Variant 2: vervang de spekjes door kort aangebakken champignons

Ingrediënten flammkuchen vijgen  geitenkaas:

  • 100 milliliter crème fraîche
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2-3 vijgen (afhankelijk van de grootte)
  • 1 lente-uitje
  • plukje rucola

Bereidingswijze:

Meng geitenkaas en room door elkaar en bestrijk hiermee het deeg. Snijd de vijgen in plakken en schik ze hierop. Snijd het uitj in stukjes en bestrooi de Flammkuchen hiermee. Bestrooi met versgemalen peper.

Verwarm de oven voor op 225  graden en bak in ongeveer 15 minuten gaar.

Variant: laat de  lente-ui eventueel achterwege en verdeel na het bakken 3 in stukken gescheurde plakken  parmaham over de Flammkuchen.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie