Eten

Laat het broodje filet americain maar thuis als u op pad gaat, dit kan er wel mee

Eten meenemen tijdens een dagje weg? Het is kostenbesparend omdat u op de locatie niks hoeft te kopen. Of het kan juist ook heel gezellig zijn, door er een picknick van te maken. Maar let dan wel goed op welk eten u meeneemt. Want niet alles blijft langere tijd goed buiten de koelkast of nadat het geopend is. En dat kan vervelende gevolgen hebben, zoals een voedselinfectie. 

Bacteriën

Buiten de koelkast groeien bacteriën, zoals bijvoorbeeld salmonella, heel snel. Hierdoor kunt u ziek worden. Denk aan diarree, overgeven maar ook koorts. Dit kan soms dagenlang duren. Elke graad warmer in temperatuur zorgt ervoor dat de groei van bacteriën versnelt. Vooral 50-plussers, mensen met een zwakkere gezondheid, zwangere vrouwen en kleine kinderen lopen risico en kunnen ziek worden. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om eten wat u meeneemt koel te houden (bijvoorbeeld in een goed ingepakte koelbox), uw handen te wassen voordat u gaat eten en te zorgen voor schoon keukengerei.

Welk eten kunt u goed meenemen?

Verse stukken fruit, gedroogde noten, een koude quiche of brood zijn goede opties om mee op pad te nemen. Crackers of wraps blijven ook goed. Qua broodbeleg zijn producten zoals 100 procent pindakaas, een (hard) gekookt ei of hummus goede voorbeelden om mee te nemen. Maar ook eten in blik zoals bijvoorbeeld tonijn kan prima mee in de tas. Een salade, vis of vleeswaren zoals kipfilet of ham kan wel meegenomen worden, maar dan moeten de producten goed gekoeld blijven. Of gewoon snel opgegeten worden.

Wat beter niet mee te nemen?

Neem geen producten met rauw vlees, rauwe vis, kip of eieren mee op pad. “Het gaat om voedingsmiddelen waar je ziek van kunt worden, zoals broodjes vlees. Die zou ik niet meenemen. Denk aan filet americain, maar ook vleeswaren als boterhamworst. Als je dat ongekoeld meeneemt en je gaat de hele dag op pad, dan kan er toch wel iets gevaarlijks op groeien”, vertelt Rijkelt Beumer, microbioloog van Wageningen University & Research aan Nu.nl.

Nog een aantal tips van het Voedingscentrum:

  • Was thuis de groente en fruit grondig onder stromend water, zeker als u ze rauw eet.
  • Zorg dat alle gerechten zijn verpakt in goed afgesloten bakjes als u het gaat vervoeren.
  • Eet warme producten (zoals quiche of pannenkoeken) direct na bereiden, óf zorg dat ze snel volledig zijn afgekoeld voordat u ze meeneemt. In lauwe producten vermenigvuldigen bacteriën zich snel.
  • Gooi producten die u normaal gesproken in de koelkast bewaart, weg als deze langer dan 2 uur ongekoeld zijn bewaard.

Kies bewust welk eten u meeneemt

Lekker eten meenemen tijdens een dagje weg kan dus goed. Maar let vooral op wát u dan meeneemt. Bederft het snel buiten de koelkast? Eet het dan zo snel mogelijk op of zorg dat u voldoende koelmogelijkheid bij u heeft.

(Bronnen: Voedingscentrum, Nu.nl, 24Kitchen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie