Picknick

Hapjes en drankjes koelen tijdens een picknick

Een drankje of verse hapjes zijn op warme dagen het lekkerst wanneer deze koel worden geserveerd. Maar tijdens een zonnig dagje strand of een picknick in het park, warmen het drinken en eten al snel op. Wij hebben tips om de hapjes en drankjes zo koel mogelijk te houden. 

Koelen met koelelementen

Een voor de hand liggende methode, is koelen met koelelementen. Deze zijn te verkrijgen in winkels voor huishoudartikelen. Door de elementen standaard in de vriezer te leggen, zijn ze altijd klaar voor gebruik. De bevroren blokken kunt u in de koelbox of in een koeltas samen met het eten bewaren. Koude lucht daalt, daarom is de beste plek voor de koelelementen bovenop het eten. Hierdoor blijft het voedsel, ook in de zon, een lange tijd koel en fris.

Wikkelen in aluminiumfolie

Heeft u geen koelelementen en koelbox of -tas in huis? Dan zijn er nog andere manieren om het eten en drinken koud te houden. Wikkel de producten bijvoorbeeld in een dikke laag aluminiumfolie. Het is wel belangrijk dat het eten en drinken van tevoren al gekoeld is. De folie kaatst de warmte af en heeft een isolerende werking. Hierdoor blijft de binnenkant lekker koud. Helaas is dit wel van korte duur. Wanneer de folie wordt blootgesteld aan hitte, verliest het zijn koelende werking en houdt het juist warmte vast. U kunt de hapjes en drankjes in dit geval het beste bewaren in de schaduw en zo snel mogelijk opmaken.

pastasalade
Lees ook: Pastasalade: ideaal voor picknick in de zon

Graaf een kuil

Verpakte etenswaren kunt u langer koel houden door ze onder de grond te bewaren. Onder de grond is het vaak een stuk koeler dan daarboven. Het graven van een kuil is niet overal mogelijk, maar bij een picknick op het strand is dit de ideale oplossing. U kunt het eten en drinken het beste eerst in een tas of doek stoppen, zo voorkomt u dat het zand overal tussen komt te zitten.

Koelen met water

Op het strand kunt u ook een waterdichte tas, met daarin het eten, in het water hangen. Het water is altijd kouder dan de buitenlucht en houdt daarom het eten koel. Pas wel op dat de tas niet wegdrijft. Door een stuk touw aan de tas en het vaste land te binden of de tas in ondiep water te zetten kunt u dat voorkomen. Flesjes of blikjes drinken kunt u zonder tas in het water zetten. Deze zullen wel naar de bodem zinken, bewaar daarom ook deze in ondiep water.

IJsklontjes met zout

Wilt u de drankjes echt ijskoud serveren? Neem dan water, een emmer, zakken ijsblokjes en een vaatje zout mee. Doe de ijsblokjes, water en veel zout in de emmer, roer dit goed door elkaar en verdeel de flesjes of blikjes tussen het ijs. Het zout zorgt ervoor dat de temperatuur van het ijs stijgt waardoor het gesmolten ijswater beter rondom de flessen en blikjes gaat zitten. Het drinken is binnen enkele minuten ijskoud en klaar om te serveren.

(Bron: Culy, leukegeit, tipsopreis)

Geef een reactie