pastasalade

Pastasalade: ideaal voor picknick in de zon

Met het lekkere weer van de afgelopen week waren mijn dagelijkse wandelingen extra lang en wat word ik toch blij van het zien van mensen op grasvelden die hun eigen bakjes eten meenemen en het op een kleedje oppeuzelen. De komende dagen beloven net zo zonnig te worden, dus laten we ervan genieten; fysiek en mentaal!

Het belang van bewegen

Voor kinderen is het vandaag, woensdag 9 juni, buitenspeeldag, in het leven geroepen om jongeren te stimuleren meer buiten te spelen en te sporten in hun eigen buurt. We weten allemaal dat bewegen gezond is; niet alleen voor uw lijf, maar ook voor uw gemoedstoestand. Erik Scherder, de bekende hoogleraar neuropsychologie, kan wel uren uitleggen over het belang van bewegen; niet alleen bij kinderen, maar ook voor ouderen. Volgens hem zorgt een half uur matig intensief bewegen voor verlaging van stress, verbetering van het afweersysteem, een sterker immuunsysteem, verlaging van negatieve gedachten, verhoging van creativiteit; kortom, een beter kwaliteit van leven en gezondheid, zowel fysiek als mentaal. En buiten bewegen met lekker weer is een extra cadeautje, want de zon zou extra helpen ons nog gelukkiger te maken.

Sterk lichaam en gezonde geest

Prima dus als op 9 juni de kinderen lekker buiten ravotten, maar laten we allemaal alle dagen van het jaar buitenspelen, jong en oud, al is het maar een half uurtje wandelen. En hoe kunt u uzelf dan beter belonen, dan met een bakje lekkers op een picknickkleed in de zon. Daar hoeft u niet eens voor met z’n 2en te zijn; kleed mee, drankje mee, boekje mee en genieten! En dat kan heel goed met deze groene pastasalade, boordevol voedzame  ingrediënten die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan een sterk lichaam en gezonde geest. Pluk de dag, ga buitenspelen en trakteer uzelf op een lekkere salade met de voetjes in het gras.

Groene pastasalade (2 personen):

  • 1 kleine broccoli
  • Scheut olijfolie
  • Peper en zout
  • 150 gram volkoren penne
  • 100 gram spinazie
  • 100 gram ricotta
  • 1 citroen
  • 250 gram cherrytomaten
  • 30 gram pompoenpitten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de roosjes van de broccoli en snijd ze in kwarten. Schil de stronk en snijd wat ervan overblijft in blokjes. Verdeel de broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster circa 15 minuten in de oven.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de penne volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de spinazie circa 2 minuten. Doe de spinazie in een maatbeker en voeg de ricotta en een scheutje olijfolie toe. Pers er naar smaak wat citroensap over en breng op smaak met peper en zout. Pureer tot gladde saus. Halveer de tomaatjes.

Giet de pasta af en doe terug in de pan. Voeg de spinazie-ricottasaus toe en roer goed door. Verdeel de pasta over borden/bakjes en verdeel daarover de geroosterde broccoli, tomaatjes en pompoenpitten. Breng op smaak met wat peper.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie