auto op vakantie

Met de auto op vakantie in coronatijd: hier moet u op letten

Inmiddels is er weer veel meer mogelijk op reisgebied. Er wordt weer gevlogen en verschillende grenzen zijn open voor toeristen die er met de auto op uit willen. Wel is het noodzakelijk u nog wat beter dan anders op uw autorit naar het buitenland voor te bereiden. We zetten een aantal aandachtspunten voor u op een rij.

Ga na in hoeverre u verzekerd bent

Ga goed verzekerd op vakantie en ga na hoe het zit in een land waar code geel of oranje geldt. In sommige gevallen ligt onverzekerdheid op de loer.

Laat uw auto nakijken

Het is altijd goed uw auto voor vertrek na te laten kijken, maar zeker als uw auto de afgelopen maanden meer stil heeft gestaan dan anders. Zo kunt u voorkomen dat u met autoproblemen in het buitenland strandt.

Pechhulp

Ondanks een check kunt u toch in het buitenland met pech komen te staan. In landen met code groen is dat niet zo’n probleem, maar het wordt lastiger bij code geel, oranje of rood. In het geval van de ANWB pechhulp wordt er bij code oranje geprobeerd binnen de beperktere mogelijkheden en maatregelen van de lokale overheden de leden zo goed mogelijk te helpen. In gebieden met een rood reisadvies worden leden over het algemeen alleen geholpen met advies. In het geval van bijvoorbeeld Allianz krijgt u ook pechhulp in een land waar een negatief reisadvies voor geldt. Echter wel mits de hulpverleners van de overheid ter plaatse deze hulp ook mogen blijven verlenen. Bekijk voor vertrek hoe het in uw geval met pechhulp zit.

Verplichte attributen

Net als buiten coronatijd is in bepaalde landen een milieusticker of tolvignet verplicht. Daarnaast zijn er per land afwijkende verplichte attributen als een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en brandblusser.

Plan uw reis goed

Nog meer dan anders geldt dat u uw reis vooraf goed moet plannen. Bepaal vooraf uw bestemmingen en de route ernaartoe. Doe dat op basis van de maatregelen die gelden in de landen waar u doorheen reist. Kijk daarbij liefst niet alleen naar de landen waar u van plan bent doorheen te rijden. Mocht één van die landen tijdens uw vakantie de grenzen sluiten, dan bent u erop voorbereid als u wellicht een andere route moet kiezen. Kijk dus ook of en welke alternatieve routes er zijn.

Gezondheidsverklaring nodig?

In sommige landen moet u bij de grens de boeking van een accommodatie kunnen aantonen. Of een speciaal toegangsformulier of een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Ga na welke voorwaarden er gelden voor de landen die u bezoekt.

Wat is er open?

Net als in Nederland zijn er in verband met het coronavirus beperkende maatregelen gesteld. Afhankelijk van de situatie op dat moment. Zo kan het dus voor komen dat restaurants, niet-essentiële winkels, bezienswaardigheden en musea beperkt of helemaal niet toegankelijk zijn. Check voor zover mogelijk van tevoren of er bijvoorbeeld een reservering nodig is voor een bezienswaardigheid waar u graag heen wilt. Daarnaast zijn lang niet alle accommodaties en campings geopend. Door dit kort van tevoren te checken, zelfs als u geboekt heeft, komt u niet voor verrassingen te staan. De situatie op u bestemming kan momenteel snel veranderen. Gaat u kamperen, neem dan zo mogelijk een (chemisch) toilet en een douchevoorziening mee. De voorzieningen in het buitenland zijn zeer uiteenlopend en aan veranderingen onderhevig.

Extra voorzorgsmaatregelen

Een voorbereid mens telt voor 2. Door bijvoorbeeld voorbereid te zijn op een eventuele vroegtijdige terugkeer of onvrijwillig langer verblijf voorkomt u een hoop regelstress. Denk daarbij aan:

  • Spullen voor een vlotte heen- en terugreis: voldoende mondkapjes, desinfecterende hand-gel, drinkwater en iets te eten, zodat u zonder oponthoud naar uw bestemming én weer terug kunt reizen. Vergeet ook de boekingsformulieren of doorreisdocumenten niet.
  • Veel openbare toiletgebouwen zijn gesloten (niet alleen op campings). Met een chemisch toilet aan boord kunt u onderweg een hygiënische sanitaire stop maken. Of neem in elk geval plaszakjes mee.
  • Neem ruim voldoende medicijnen mee en andere spullen die u normaal dagelijks nodig heeft. Mocht de reis langer duren dan gepland, dan zit u niet meteen zonder. Heeft u toch extra medicijnen nodig, weet dan dat uw eigen huisarts er wellicht bij kan helpen.
  • Check of u uw inloggegevens en contactgegevens bij u heeft van dienstverleners waar u misschien een beroep op moet doen. Zoals uw bank, verzekeraar en telefoonprovider.
    Zorg voor ruim voldoende MB’s en belminuten voor uw smartphone, zodat u informatie kunt inwinnen als dat nodig is.

Eenmaal ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken. Niet alleen over uw reisbestemming, maar ook over de landen die u bezoekt tijdens de terugweg. Lokale coronamaatregelen kunnen veranderen. Mogelijk wordt er strenger opgetreden tegen overtredingen dan u gewend bent. Heeft u corona-achtige verschijnselen, tijdens uw vakantie of bij thuiskomst? In een eerder artikel beschrijven wij wat u dan moet doen.

Voor de meest actuele stand van zaken en adviezen per land kunt u altijd de ANWB Reiswijzer of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.

Lees ook: deze zomer naar uw favoriete vakantieland hier moet u rekening mee houden.
Mag u in het buitenland ook met meerdere mensen in 1 auto zitten?
Slingeren met de caravan: dit veroorzaakt het en zo voorkomt u het.
Paspoort, oplader en tandenborstel: de meest vergeten dingen op vakantie.

(Bron: ANWB, Rijksoverheid, Allianz, archief)

Geef een reactie