Vliegen in coronatijd

Gaat u binnenkort vliegen? Dit staat u te wachten

Nu de coronamaatregelen na 1 juli 2020 versoepelen en vliegen steeds meer is toegestaan, lijkt niets ons in de weg te staan om toch weer met het vliegtuig op reis te gaan. Maar vliegen is niet meer zoals vroeger. Er zijn tal van maatregelen waar u rekening mee moet houden voor de vakantiepret echt kan beginnen. 

Verschillende maatregelen

Na het compleet stilleggen van al het vliegverkeer, komt er langzaam weer beweging in. Maar wie op vakantie gaat met het vliegtuig moet rekening houden met verschillende maatregelen. Het enige vervelende is dat elke luchtvaartmaatschappij weer andere regels hanteert, dus lees u voor u gaat goed in wat er voor u geldt. Vraag tevens na wat de regels zijn op de luchthaven in het land van bestemming. Want ook daar kunnen de regels weer afwijken van die in Nederland.

Waar welkom

Landen die nog dicht zijn voor vakantiegangers zijn Groot-Brittannië, Noorwegen, Denemarken, Slovenië en Turkije. Zweden en Portugal hebben de deuren voor Nederlandse toeristen ook nog niet wijd open staan, maar in de rest van Europa bent u weer welkom. Reizen buiten Europa worden vooralsnog afgeraden. De verwachting is dat de richtlijnen binnen enkele weken ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Houd hiervoor het reisadvies op Nederland Wereldwijd in de gaten.

Reizen met obstakels

Toch is het reizen niet zonder obstakels. Het begint met als u koorts heeft, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, blijf dan thuis. Wie vanaf Schiphol vliegt moet voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen. Dat geldt overigens ook voor andere luchthavens in Nederland. De verklaring dient u bij u te hebben en op verzoek te tonen. Bewaar hem op een handige plek, bijvoorbeeld bij uw paspoort. U kunt hem ook digitaal, op uw mobiel, bewaren. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht. Neem er voldoende mee. Schiphol heeft meer maatregelen getroffen. Welke dat zijn leest u op de website van de luchthaven. Vliegt u vanaf Rotterdam dan geldt net als op Schiphol de gezondheidscheck vooraf en verplicht een mondkapje. Andere maatregelen op Rotterdam The Hague Airport leest u hier. Wie vanaf Eindhoven vliegt leest op de website van Eindhoven Airport wat de maatregelen zijn en op de website van Maastricht Aachen Airport staan de maatregelen beschreven die daar worden gehanteerd.

Vooraf testen

Voor sommige bestemmingen is het zelfs verplicht om een PCR-test te laten doen. Dit is de meest gebruikte test die ook door de GGD wordt gedaan. Gaat u naar landen als Curaçao, Bonaire of Indonesië, hoewel het reisadvies daar naar toe nog beperkt is, dan moet u een PCR-test hebben gedaan die niet ouder is dan 3 dagen. Normaal kan de uitslag van een test 24 tot 48 uur duren, dus maak op tijd een afspraak. Daarnaast geldt voor vluchten richting naar China naast het mondkapje ook nog een temperatuur verplichting. Heeft u verhoging, dan komt u het land niet in. Ook voor vluchten naar Portugal en Frankrijk is de luchtvaartmaatschappij verplicht voor vertrek de temperatuur te meten.

Bereid u goed voor

Glashelder zijn de regels niet, daarom des te belangrijker dat u zich goed voorbereidt voor u vertrekt. Dat kan teleurstelling en onnodig oponthoud voorkomen. Want hoewel bijvoorbeeld Schiphol nog nauwelijks aan het aantal reizigers zit waar zij normaal aan zitten, wordt er wel meer drukte verwacht de komende maanden. Twijfelt u over wat u moet doen voor u gaat vliegen? Bel dan met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

(Bron: AD, Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Nederlandwereldwijd.nl)

Geef een reactie