onverzekerd

Reizen naar gebied met code oranje? Onverzekerdheid ligt op de loer

Morgen kan het weer anders zijn, maar momenteel geldt er voor de gehele wereld een oranje reisadvies door het coronavirus. Dat betekent dat niet essentieel reizen wordt afgeraden. Wie toch gaat, kan voor vervelende verassingen komen te staan als hij of zij onverhoopt aanspraak moet maken op de reisverzekering. Die dekt bij code oranje wellicht niet alles.

Onverzekerd

Reisverzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Van kortstondig tot doorlopend en van standaard tot zeer luxe met alles erop en eraan. Toch hebben zij bijna allemaal 1 ding gemeen: zij gelden vaak niet als u op afreist naar een gebied waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of rood heeft afgegeven. Dit is pre corona ook al het geval. Wie onder dit soort omstandigheden dus toch gaat loopt de kans onverzekerd te zijn. Wat dit betekent voor u als reiziger? Bijvoorbeeld dat u mogelijk niets vergoedt krijgt als u op uw vakantieadres de tv omstoot of uw dure telefoon stukvalt op reis. Ook aanvullende modules die bijvoorbeeld medische kosten of juridische hulp vergoeden werken in code oranje of rood gebieden meestal niet.

Stof tot nadenken

Ondanks de code oranje en het coronavirus zijn 5 miljoen Nederlanders toch van plan te zijn om in de zomer van 2020 binnen Europa op vakantie te gaan. Dat blijkt uit recent onderzoek van NBTC-NIPO Research.

Dat veel mensen ondanks corona en code oranje toch weg willen is stof tot nadenken voor de reisverzekeraars. Moeten zij vasthouden aan hun reguliere beleid en dus niets uitkeren als iemand naar een ‘oranje’ gebied gaat, of is enige nuance gepast? “Je ziet een tweedeling ontstaan”, zegt Oscar van Elferen, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, de belangenorganisatie van Nederlandse verzekeraars. “Sommige reisverzekeraars keren inderdaad niet uit, maar je hebt ook verzekeraars die zeggen dat hun klanten niet corona-gerelateerd letsel op reis gewoon kunnen melden. Denk bijvoorbeeld aan een gestolen camera of iets dergelijks. Dat die camera gestolen wordt heeft natuurlijk niets te maken met corona.”

Eerst informeren

Bent u van plan om een vakantie te boeken naar een land dat binnenkort weer ‘open’ gaat? Dan doet u er goed aan om voordat u boekt contact op te nemen met uw reisverzekeraar. “Zij kunnen dan vertellen welk beleid zij hebben op dit gebied”, legt Van Elferen uit. Ook MAX Ombudsman Jeanine Janssen, die in deze coronatijd veel vragen krijgt over reizen en het coronavirus, geeft dit advies. “Vraag ook gelijk waar bepaalde dingen die u verteld worden staan in de polisvoorwaarden. Zo kunt u opzoeken of dit daadwerkelijk klopt.

Medische kosten niet gedekt

Ondanks het feit dat reisverzekeraars heel anders omgaan met de coronacrisis, krijgt u waarschijnlijk nergens extra medische kosten vergoed als u op vakantie het coronavrius oploopt een medische zorg nodig heeft. “De Nederlandse zorgverzekering dekt de kosten tot aan de prijs van een dergelijke behandeling in Nederland. Mensen die zich via de reisverzekering hebben verzekerd voor aanvullende medische kosten zouden normaal gesproken een aanvullend bedrag krijgen, maar in het geval van corona gebeurt dit dus niet”, legt Oscar van Elferen uit. In sommige gevallen kan dit flink in de papieren lopen, want lang niet in alle Europese landen is de zorg even duur als hier. Neem bijvoorbeeld Zwitserland, een land waarvoor nu nog code oranje geldt. Daar is de zorg duurder dan hier, waardoor u echt uw portemonnee moet trekken als u hier opgenomen moet worden. Het wordt allemaal nóg duurder als u kiest voor een privékliniek of semi-particuliere of particuliere afdeling in een openbaar ziekenhuis. Ook in Noorwegen -ook code oranje- zijn de prijzen voor zorg een stuk hoger en zult u echt flink veel geld moeten betalen als u corona krijgt en naar het ziekenhuis moet.

En dan zijn er ook nog landen waar toeristen vaak naar de betere ziekenhuizen of privéklinieken) worden gebracht. Waarom dit zo is, is niet helemaal duidelijk, maar mogelijk heeft dit iets te maken met het feit dat Nederlanders betere zorg gewend zijn dan die reguliere ziekenhuizen in veel landen bieden. In Turkije is dit bijvoorbeeld het geval. Het laat zich raden dat een verblijf in een privékliniek of vooraanstaand ziekenhuis flink in de papieren kan lopen.

Eerst navragen

Aanvullende medische kosten in het geval van corona worden dus door geen enkele reisverzekeraar gedekt in code oranje-landen, maar voor de rest is het dus per verzekeraar verschillende wat u in coronatijd wel en niet vergoedt krijgt op reis. U doet er, zoals al gezegd, dus goed aan dit eerst te verifiëren bij de verzekeraar zelf.

Camperaars

Ook mensen die met de camper op reis gaan doen hier goed aan. Zij moeten niet alleen informeren bij hun reisverzekeraar, maar ook bij de adviseur van de camperverzekering. Camperaars zijn immers niet alleen op reis, maar samen met hun camper. Volgens de Nederlandse Kampeerauto Club, de NKC, wordt schade aan of veroorzaakt door de camper vergoedt zolang dit niet door corona veroorzaakt is. Ook voor pechhulp of repatriëring zijn camperaars in oranje gebieden verzekerd. Toch is dit geen garantie dat u ook daadwerkelijk hulp krijgt. Als een land door corona besluit de hulp- en repatriëringsdiensten te staken kunt u hier vanzelfsprekend geen gebruik van maken. De kans dat dit gebeurt is klein, maar toch.

Aangezien er maar weinig partijen zijn waar u een camperverzekering kunt afsluiten wordt dit gezien als de leidraad, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om zelf nog even te informeren.

Actuele reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de reisadviezen. Alle geldende reisadviezen kunt u terugvinden op de website van dit ministerie. Zodra er iets verandert wordt dit direct aangepast op de site, dus de informatie die u daar vindt is altijd actueel.

Krijgt u niet de gewenste informatie van uw reisverzekeraar, of heeft u een andere vakantiegerelateerde klacht? Het MAX consumentenprogramma MAX Vakantieman hoort graag van u. U kunt u klacht insturen via dit formulier.

Geef een reactie