auto

Hoe zit het? Mag u in het buitenland ook met meerdere mensen in 1 auto zitten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u in het buitenland ook met meerdere mensen in 1 auto zitten?

Versoepeling per 1 juli

We hebben in deze rubriek al verschillende keren aandacht besteedt aan de coronaregels rondom autorijden. In tegenstelling tot veel andere coronamaatregelen worden deze niet eerder aangepast in Nederland, maar op 1 juli 2020 gaat dit dan toch gebeuren in ons land. Het is vanaf die datum weer toegestaan om met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in 1 auto te zitten. Een mondkapje voor alle inzittende wordt warm aanbevolen, maar is geen verplichting.

Goed nieuws dus voor iedereen die met mensen van buiten het eigen gezin op vakantie wil binnen Nederland, maar wat als er een buitenlandse trip op het programma staat? Is het daar ook toegestaan om met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto te zitten?

Regels per land

Wij raadplegen de ANWB Reiswijzer om erachter te komen. Deze reiswijzer bevat praktische reisinformatie over verschillende vakantielanden, zodat mensen weten waar zij aan toe zijn tijdens een vakantie in het buitenland. De reiswijzer vertelt ook of samen in de auto zitten wel of niet mag. Hieronder vindt u wat de regels hiervoor zijn in de 5 populairste vakantielanden onder Nederlanders. Let op! De volgende informatie, of een deel daarvan, is mogelijk achterhaald op het moment dat u dit leest.

  • Frankrijk: de regels in Frankrijk zijn enigszins onduidelijk. “Voor mensen uit verschillende huishoudens kunnen er 2 mensen naast elkaar zitten”, schrijft de ANWB in de reiswijzer. Dit impliceert dat u dus met meerdere mensen uit meerdere huishoudens in 1 auto mag zitten, maar helemaal duidelijk is het dus niet. Een mondkapje dragen wordt aangeraden voor iedereen ouder dan 11 jaar. Boetes voor overtreden van coronamaatregelen variëren van 135 tot 3.750 euro.
  • Spanje: het is toegestaan om met mensen uit verschillende huishoudens in 1 auto te zitten, maar mondkapjes zijn wel verplicht. Draagt u die niet en wordt u daarom aangehouden? Dan krijgt u mogelijk een boete. De coronaboetes in Spanje liggen tussen de 600 en 10.400 euro.
  • België: In België mag u met mensen uit verschillende huishoudens in de auto zitten en is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook wordt aangeraden 1,5 meter afstand te houden in de auto, maar dit is dus geen harde regel. Boetes voor het overtreden van de regels variëren.
  • Italië: Mensen uit verschillende huishoudens moeten 1 meter afstand houden in de auto en een mondmasker dragen. Voorin mag alleen de bestuurder zitten en verder mogen er per zitrij maximaal 2 mensen plaatsnemen. Voor reguliere auto’s betekent dit dus maximaal 3 personen per auto.  Dit zijn geen adviezen, maar regels, dus u moet zich hieraan houden. Motorrijders mogen geen passagiers meenemen. Wie de regels overtreedt kan 400 tot  5.000 euro boete krijgen en nog eens 800 tot 8.000 euro als u opnieuw wordt aangehouden voor het overtreden van dezelfde regel.
  • Duitsland: In Duitsland is het niet verboden om met mensen uit andere huishoudens in de auto te zitten, maar het wordt wel afgeraden. Bovendien kunnen de regels hiervoor per deelstaat verschillen. Zo mag u in Beieren alleen bij hoge uitzondering met mensen uit andere gezinnen in de auto zitten. Meer weten over welke regels er gelden in de verschillende deelstaten? Op deze Duitstalige site van de Duitse overheid vindt u meer informatie. Coronaboetes in Duitsland variëren ook per deelstaat.

Groepsvorming

Niet op vakantie naar een van de bovengenoemde landen? Raadpleeg van de ANWB Reiswijzer om te zien welke regels er in het land van uw keuze gelden rondom het samen reizen met de auto.

In de reiswijzer vindt u ook informatie over groepsvorming, wat interessant is voor mensen die met grotere groepen op vakantie gaan. In Frankrijk mag u bijvoorbeeld maximaal met 10 personen samenkomen, terwijl dit in België 15 en in Spanje 20 is. In Italië is er geen maximum, maar de afstandsregels moet u wel in acht nemen.

Conclusie:

Met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in de auto zitten mag vanaf 1 juli 2020 weer in Nederland, maar in het buitenland is het soms lastig. Lang niet overal zijn de regels even soepel, waardoor het een risico blijft. Lees u voor vertrek daarom goed in om boetes en andere vervelende situaties te vermijden. 

(Bron: ANWB Reiswijzer, minister van Buitenlandse Zaken)

Geef een reactie