medische problemen op vakantie

Eigen huisarts kan helpen bij medische problemen op vakantie

Wie op vakantie een medische probleem krijgt, hoeft niet altijd aan te kloppen bij de plaatselijke hulpverleners. Soms is een telefoontje of mail sturen naar de praktijk van de eigen huisarts in Nederland genoeg. 

Huisarts helpt op afstand

Het klinkt wellicht een beetje gek, maar het bovenstaande is echt waar. “Huisartsen zijn gewend om e-consulten (een internetconsult, red.) te doen en medicijnen worden heel vaak elektronisch verstuurd, dus eigenlijk maakt het niet uit waar je zit”, aldus MAX-huisarts Ted van Essen. Tijdens zo’n e-consult kan de huisarts u vaak al een heel eind op weg helpen, maar de arts kan ook beslissen dat nader lichamelijk onderzoek nodig is. U zult dan dus wel naar een plaatselijke arts moeten.

Medisch dossier bij de hand

Niet iedereen voelt zich even prettig bij een bezoek aan een arts op de vakantiebestemming, maar gelukkig kan de eigen arts u hierbij ondersteunen. “De huisarts kan dan ook een deel van je medisch dossier mailen, zodat je daarmee naar de lokale dokter kunt gaan.” Dit is voor iedereen nuttig, maar in het bijzonder voor mensen met een lange of zeer specifieke medische geschiedenis.

Helft huisartsen biedt e-consult aan

In principe kunnen alle Nederlandse huisartsen hulp op afstand geven, maar niet alle Nederlandse artsen bieden ook een consult via het internet aan. Volgens de medische website thuisarts.nl biedt ongeveer de helft van de in totaal 11.834 huisartsen dit aan. Het kan dus voorkomen dat de arts u alleen telefonisch of via -email te woord kan staan.

Tijdsverschil als aandachtspunt

Als u op vakantie gaat naar een land waar een tijdsverschil is, is het verstandig om hier rekening mee te houden. Probeer altijd eerst uit te rekenen hoe laat het op dat moment in Nederland is voordat u contact opneemt. Houd er tevens rekening mee dat huisartsenpraktijken op gezette tijden bereikbaar zijn. Buiten deze momenten om kunt u de arts niet bereiken.

Kan uw lichamelijke klacht niet wachten? Dan kunt u toch het beste naar de plaatselijke arts of het ziekenhuis gaan. In zulke gevallen bellen naar de huisartsenpost in Nederland, is geen goed idee.

Zelfhulp bij medische problemen op reis

Wat wél een goed idee is, is om uw eigen reisapotheek mee te nemen op vakantie. Dit is een pakket met onder meer medicijnen, zonnebrandmiddel en insectenwerendemiddelen, zodat u zelf kunt inspelen op onverhoopte kwalen. Meer weten over de reisapotheek? Ted van Essen vertelt u erover in deze video.

(Bron: Ted van Essen, archief, Nu.nl, thuisarts.nl)

Geef een reactie

Reacties (5)

  MarydG says:

  Het verhaal klopt. Een aantal jaar geleden was ik mijn medicijnen vergeten mee te nemen, weliswaar hier in Nederland. Na een telefoontje werd het recept naar de apotheek van de plaats waar wij waren gemaild en alles kwam in orde.

  oosterwijck says:

  Mijn huisarts in Nederland houdt niet zo van E-consult. Die houdt meer van een telefonische afspraak (met allerlei hindernissen). En als je telefoneert, krijg je eerst 5 minuten lang allerlei verwijzingen (druk nu op toets 1, toets 2. toets 3, en het verzoek om teruggebeld te worden in de loop van de dag, je kent dat allemaal wel), daarna sta je minstens een half uur in de wacht, voordat je aan de beurt bent. Dit is erg fijn als je ’s ochtends wakker wordt met een hartinfarct. Of als je ziek op je vakantieadres, je eigen huisarts wil spreken.

  Als je in een land, zoals Spanje (in de toeristencentra) een arts nodig hebt, heb je geluk, dan is alles goed geregeld en krijg je een Nederlandse arts te spreken. Dit is goed georganiseerd i.v.m. de vele pensionadas, die daar al of niet full-time verblijven. Die artsen onderhouden ook goede contacten met de ziektekostenverzekering. Het is oppassen in criminele bananen republieken of nog erger Aziatische landen. Daar ben je ineens een goudmijntje voor de plaatselijke zakkenvullers.

  Het klinkt raar, maar als je ernstige gezondheidsklachten hebt, wees dan heel terughouden met reisplannen. Je eigen huisarts kan niet veel méér doen als, je telefonische geklaag aanhoren. En ga je toch op reis naar onbetrouwbare landen, neem een goede reisverzekering mee, evenals een verzekering voor juridische bijstand.

   B.Harmsen says:

   Zo te lezen is u huisarts moeilijk bereikbaar maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit voor alle huisartsen geld.

   Ik neem aan dat u uit ervaring spreekt over criminele bananen republieken of is dit van horen zeggen?

   Een goed reisverzekering is altijd belangrijk en wie daar op bezuinigd is verkeerd bezig.

   Heeft u al eens een verzekering voor juridische bijstand nodig gehad op u reizen dan?.

  oosterwijck says:

  Een antwoord op de vraag van dhr. Harmsen. … Ik heb een jurist nodig gehad in Marrokko. We waren daar met de auto en hebben een rondreis gemaakt met 2 personen in één auto. Bij het verlaten van Marokko naar de Spaanse enclave, moesten we onze paspoorten afgeven voor controle en wachtte een kwartier, toen kregen we maar één paspoort terug. En meteen werden we (zeer agressief) gesommeerd om door te rijden. We maakten rechtsomkeert en reden terug naar Nador, waar we een jurist raadpleegden. En wat bleek: de corrupte douanebeambte had mijn paspoort aan een gearresteerde drugsmokkelaar gegeven (die bij de douanepost binnen zat te wachten), om het land uit te vluchten. Door tussenkomst van de jurist, werd de drugssmokkelaar op de veerboot naar Spanje gearresteerd en een dag later teruggebracht naar Marrokko. Ik kreeg twee dagen later mijn paspoort terug en kon alsnog naar huis. De juridische kosten werden betaald door de verzekering.

  oosterwijck says:

  Ik heb eens een reis gemaakt naar Armenie, om 10 Kronen en Bruggen te laten plaatsen. De behandeling duurde 2 weken, waarbij ik elke ochtend een uurtje of twee in de behandelstoel lag. Ik had vooraf prijs opgevraagd in Nederland bij mijn eigen tandarts, en de behandeling zou €7400 moeten kosten plus nog een onbekend bedrag voor bijkomende kosten. In Armenie kostte deze behandeling €1200. We zijn 4 weken in Armenie verbleven in een huurwoning en deden onze boodschappen zelf. De reis kostte voor 2 personen €800 en het verblijf nog eens €1500. We hebben een grandioze vakantie gehad en de Kronen zitten al 10 jaar goed op zijn plaats, zonder problemen. Mijn eigen tandarts had natuurlijk meteen negatief commentaar, maar toen ik jaren later bij een vreemde tandarts binnenliep vroeg hij heel verbaast: “Wie heeft deze Kronen geplaatst, zelden zo’n goede kwaliteit gezien, die zijn niet van hier?” De behandeling werd niet vergoed door de VGZ. Ik moest het helemaal zelf betalen.