met de auto op vakantie

Op vakantie met de auto? Laat hem van tevoren nakijken

Nu het sein voor een groot deel van de Europese bestemmingen op groen staat, gaat het bij veel mensen toch kriebelen. Met de auto op reis voelt als een veilige manier van reizen in coronatijd. Maar aangezien veel auto’s de afgelopen maanden voor langere tijd stil hebben gestaan, is het goed om voor u vertrekt hem na te laten kijken. Zo kunt u  voorkomen dat u met autoproblemen in het buitenland strandt. 

Stilstaan

Door het vele thuiswerken van de afgelopen maanden, zijn veel auto’s nauwelijks gebruikt. Een auto kan enige tijd stilstaan, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, maar primair is hij bedoeld om te rijden. De auto kan door het lange stilstaan problemen krijgen met de accu,  maar ook de banden, de remmen en de brandstof in de tank, kunnen voor problemen zorgen.

Laat de auto nakijken bij een garage

Om te voorkomen dat u tijdens de vakantie langs de weg komt te staan, adviseren de BOVAG en ANWB om voor vertrekt de auto bij de garage na te laten kijken. Immers, “Stilstand is achteruitgang”, stelt een woordvoerder van de BOVAG tegen RTL Nieuws. “Het ligt er natuurlijk aan wat je auto gewend is te rijden. Maar het is logisch dat als je de afgelopen maanden weinig hebt gereden, er risico’s bestaan bij een ritje van 1500 kilometer.” Maak tijdig een afspraak bij uw garagehouder. Mocht er onderdelen vervangen moeten worden, dan is daar ruim de tijd voor.

Caravan-check

Gaat u met de caravan? Laat ook de caravan dan eerst checken voor u er mee op reis gaat. Hij heeft vaak lange tijd in de stalling gestaan, wat gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de bandenspanning. Loop de verlichting na en check of alle elektra het nog doet. De caravans zitten vandaag de dag vol met technisch vernuft, maar dat moet ook goed onderhouden worden. Laat de leidingen goed doorlopen zodat bacteriën geen kans krijgen.

Bereid u goed voor!

Gaat u op vakantie met de auto, bereid u dan goed voor. Zorg dat u de benodigde vignetten in huis heeft en ga na welke regels er gelden in de landen die u bezoekt. Ook die van de landen die u doorrijdt om op uw bestemming te komen. De coronamaatregelen verschillen per land. Bekijk de maatregelen ook kort voor vertrek, want ze kunnen tot op het laatst aangepast worden of gewijzigd. Alle tips en adviezen per land vindt u op Wijs op Reis (Nederland wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken) en op de ANWB Reiswijzer Europa.

Op zaterdag 18 juli 2020, de dag waarop veel Nederlanders op vakantie gaan, staat de ANWB bij de grensovergang bij Hazeldonk. U kunt daar terecht voor nog een laatste check.

Lees ook: Deze zomer naar uw favoriete vakantieland? Hier moet u rekening mee houdenTest: waar kunt u vanaf 15 juni staan met de camper of caravan?Slingeren met de caravan: dit veroorzaakt het en zo voorkomt u hetReizen naar gebied met code oranje? Onverzekerdheid ligt op de loer11 geweldige reisbestemmingen in Europa om alvast naar weg te dromen

(Bron: RTL Nieuws, ANWB, BOVAG, Wijs op Reis, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Gerardtothemax says:

    In het buitenland kost zo’n beurt vele euro’s minder, ook (winter) banden bijvoorbeeld, wijs op reis voor je portemonnaie……