coronaklachten

Tijdens vakantie coronaklachten? Dit moet u dan doen

We mogen weer ‘wijs op reis’, maar wat als u tijdens uw vakantie te maken krijgt met coronaklachten? Kunt u dan uw reis vervolgen, moet of kunt u naar huis of moet u op uw bestemming in quarantaine verblijven?

Coronaklachten tijdens vakantie

Ziek worden op vakantie is nooit prettig, maar wat als u tijdens een reis in het buitenland nu coronagerelateerde klachten krijgt? Het eerste wat u dan moet doen, is net als in Nederland contact opnemen met de lokale gezondheidsautoriteiten voor een test. Vermijd in afwachting van de uitslag contact met anderen en houd voor zover mogelijk ook afstand van uw reisgenoten, om verdere besmetting te voorkomen. Blijkt uit de test dat u corona heeft, volg dan de lokale adviezen op. De mogelijkheid is dat u (samen met uw reisgenoten) in quarantaine moet. Heeft u hulp nodig, neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan telefonisch via +31 247 247 247 of via het nummer van de Nederlandse ambassade in het land waar u verblijft. Via Whatsapp +316 8238 7796 of via Twitter op @24/7BZ.

Bij thuiskomst klachten en vragen over het coronavirus

Neem bij coronaklachten in het buitenland altijd contact op met de GGD in uw woonplaats, zodat men ook in Nederland op de hoogte is. Ontwikkelt u pas bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf dan thuis en laat u testen. U kunt een afspraak maken via 0800-1202. Heeft u specifieke vragen over het coronavirus? U kunt dan vanuit Nederland bellen naar het publieksinformatienummer 0800-1351 (tussen 08.00 en 22.00 uur). Vanuit het buitenland kunt u bellen naar +31 20 205 1351.

Liever naar huis?

Wie ziek is breekt de vakantie misschien het liefste af, om naar huis terug te keren. In het geval van corona kan dat echter niet zomaar. Bent u met het vliegtuig afgereisd, dan zit een terugvlucht er sowieso niet in als u klachten heeft. Een gezondheidsverklaring is in veel gevallen verplicht en u kunt ernaar gevraagd worden op het vliegveld. Soms worden er ook extra controles uitgevoerd, dat verschilt per luchthaven. U zult eerst moeten uitzieken voordat u weer mag vliegen.

En met de auto?

Als u met de auto op reis bent is het in zekere zin een ander verhaal, maar ook dan wordt reizen sterk afgeraden. Een woordvoerder van het RIVM zegt daar tegen RTL Nieuws over dat het om een advies gaat, maar dat adviezen in de wind geslagen kunnen worden. Het advies ligt er echter niet voor niets, want geeft de woordvoerder aan, contact vermijden tijdens de terugrit is lastig: “Denk aan je reisgenoten met wie je in de auto zit, onderweg tanken, pauze nemen en eten en drinken.”

Reisverzekering en werkgever

Tijdens coronatijd is het extra belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden van uw reisverzekering. Wat er gedekt is, is per reisverzekeraar verschillend. De verzekering geldt bijvoorbeeld vaak niet als u afreist naar een gebied waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of rood heeft afgegeven. In een eerder artikel gaan wij hier verder op in. Ook werkgevers kunnen regels opstellen voor vakantie vierende medewerkers. Zoals het niet doorbetalen van het loon als er vanwege corona-omstandigheden geen mogelijkheid is om in Nederland aan het werk te zijn. Overleg hier dus vooraf over.

Actuele reisadviezen

Bent u van plan om op reis te gaan naar het buitenland, lees dan voor uw vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle geldende reisadviezen kunt u daar terugvinden. Zodra er iets verandert wordt dit direct aangepast op de site, dus de informatie die u daar vindt is altijd actueel. Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden (in sommige landen geldt een minimum van 2 meter) of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties. Beschikt u niet over deze informatie, neem dan contact op met uw reisorganisatie, hotel, camping, B&B, het toerismebureau in de plaats van bestemming of de lokale autoriteiten.

Lees ook: deze zomer naar uw favoriete vakantieland? Hier moet u rekening mee houden.
Coronatest negatief, maar wel klachten, moet u dan thuisblijven?

(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, archief)

Geef een reactie