Gezondheidsverklaring

Hoe zit het? Voor welke landen heeft u een gezondheidsverklaring nodig?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Voor welke landen heeft u een gezondheidsverklaring nodig?

Aandachtspunten

In een deel van Nederland is de zomervakantie al begonnen. Vermoedelijk blijven de meeste Nederlanders in 2020 in eigen land, maar ook een buitenlandse vakantie is mogelijk. Aan dat laatste vakantietype zitten nu wel wat haken en ogen. Zo gelden lang niet in alle landen dezelfde maatregelen en kunnen zij bovendien zo weer aangescherpt worden, waardoor het lastig kan zijn om terug te komen naar Nederland. Een ander punt is de gezondheidsverklaring die u nodig heeft voor sommige landen binnen Europa. Voor welke landen geldt dit? En hoe komt u aan zo’n verklaring? Let op! De volgende informatie, of een deel daarvan, is mogelijk achterhaald op het moment dat u dit leest.

Gezondheidsverklaring online

Een gezondheidsverklaring is een document waarin u verklaart dat u geen coronaklachten heeft. U hoeft hiervoor niet langs de dokter of het ziekenhuis, want een model gezondheidsverklaring vindt u online.  Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een Engelstalige versie, maar er bestaat ook een Nederlandstalige variant. Die kunt u op meerdere plekken downloaden, zoals op de website van Schiphol. Het is niet zo vreemd dat die verklaring op de site van deze luchthaven staat, want iedereen die vanaf Schiphol vliegt moet deze verklaring invullen en desgevraagd laten zien. Bewaar deze verklaring tijdens de vlucht goed, want het kan zijn dat u deze verklaring bij aankomst ook moet laten zien. Uitprinten hoeft niet per se. U kunt de verklaring ook online invullen en opslaan op uw telefoon, laptop of tablet.

Gegevens achterlaten in Spanje

Spanje is een van de landen waar u mogelijk uw gezondheidsverklaring moet laten zien bij de grens. Daarnaast moet u tijdens de vlucht nog een extra vragenformulier invullen waarop onder andere wordt gevraagd of u COVID-19 heeft gehad. Bij aankomst in Spanje moet u op het vliegveld een kaart invullen waarop u uw adresgegevens, dat van uw vakantie-accommodatie en gegevens over uw familie moet noteren. Zodoende kunnen de Spaanse autoriteiten u snel opsporen als er iemand in uw vliegtuig corona blijkt te hebben.

Extra formulieren in Italië

Ook in Italië is een gezondheidsverklaring verplicht en kan het zijn dat u nog meer gegevens moet achterlaten. Volgens de ANWB Reiswijzer moet u zich bijvoorbeeld 2 dagen voor een bezoek aan het eiland Sardinië registreren, zodat de autoriteiten weten wie erin en eruit gaat. In de regio Puglia moet u een soortgelijk formulier invullen bij aankomst. Dit zijn slechts 2 voorbeelden. Het kan zijn dat u ook voor andere gebieden vooraf formulieren moet invullen of u moet registreren als toerist. Informeer hiernaar bij uw vakantie-accommodatie. Als het goed is zijn zij daar op de hoogte van de geldende regels in het betreffende gebied.

Wie per vliegtuig naar Italië gaat moet er rekening mee houden dat er voor de terugvlucht mogelijk weer een gezondheidsverklaring moet worden ingevuld. Vooral op luchthavens in gebieden met nog relatief veel besmettingen zal dit het geval zijn. Deze gezondheidsverklaring krijgt u aangereikt op het vliegveld en vult u ook daar in. U moet deze bij u houden en mogelijk weer laten zien op Schiphol.

 Gezondheidsverklaring Portugal

Ook als u Portugal aandoet heeft u een gezondheidsverklaring nodig. De gezondheidsverklaring die u kunt downloaden op de site van Schiphol of die van het minsterie van Buitenlandse Zaken volstaat en dient u uw hele vakantie bij u te houden. Hier kan naar gevraagd worden als u weer landt op Schiphol.

Boekingsbewijs in Kroatië

Kroatië is ook weer open voor toeristen, maar om dit land binnen te komen kan u gevraagd worden een online formulier in te vullen. Hierop wordt onder andere gevraagd of u in de afgelopen 14 dagen met iemand in aanraking bent geweest die corona heeft. De Nederlandse gezondheidsverklaring is mogelijk niet voldoende. Ook moet u bij de Kroatische grens kunnen aantonen dat u een verblijfplaats heeft in dit land.

Beperkingen in Griekenland

Om vakantie te kunnen vieren in Griekenland moet u ook eerst bewijzen dat u het coronavirus niet onder de leden heeft. Griekse autoriteiten zullen u aan de grens vragen een gezondheidsverklaring in te vullen en om uw contactgegevens achter te laten. Vermoedelijk moet u ook een coronatest ondergaan. Vervolgens moet u 1 dag op dezelfde plek blijven in afwachting van de testresultaten. Als deze negatief zijn mag u doorreizen.

Mogelijke coronatest aan de grens

Voor zover bekend zijn dit de enige (toegankelijke) populaire vakantielanden in Europa die specifieke gezondheidsformulieren- en informatie van u vragen. Daarnaast zijn er ook een aantal landen waar u geen gezondheidsverklaring voor nodig heeft, maar waar u mogelijk wel wordt gevraagd een coronatest te doen als u het land binnenkomt. Het gaat om Zwitserland en Polen.

Wilt u meer weten over de benodigde gezondheidsdocumenten in het vakantieland van uw keuze? Raadpleeg dan de ANWB Reiswijzer of de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Conclusie:

U heeft voor een aantal Europese vakantielanden een gezondheidsverklaring nodig. Portugal, Spanje en Italië vragen vraagt hier bijvoorbeeld om. Het kan zijn dat deze verklaring alleen niet genoeg is. Spanje en Italië willen autoriteiten bijvoorbeeld dat u extra formulieren invult en in Griekenland moet u een coronatest ondergaan.

(Bron: ANWB Reiswijzer, Nederlandwereldwijd.nl)

Geef een reactie