reis

Verdwijnen algemeen reisadvies biedt geen reisgarantie

Hoewel de lente amper een maand oud is, lonkt de zomervakantie al. Bent u ook al bezig met het maken van (buitenlandse) vakantieplannen? Weet dan dat de voorgenomen versoepelingen geen garantie zijn voor een reis naar het buitenland.

Reisadvies

Al maanden roepen Rutte en de Jonge in de persconferenties op om geen buitenlandse reizen te maken als dit niet strikt noodzakelijk is. Vanaf 15 mei 2021 lijkt hier verandering in te komen. Op de site van de Rijksoverheid staat dat het voornemen is om vanaf die dag het generieke oranje reisadvies op te heffen, waardoor het ministerie van Buitenlandse zaken weer per land gaat beoordelen welk reisadvies van toepassing is. Of dit voornemen ook realiteit wordt, wordt op 3 mei 2021 duidelijk. Op die datum is de volgende coronapersconferentie.

Hoewel er nog niet met zekerheid gezegd kan worden of het algemene oranje reisadvies per 15 mei verdwijnt, wordt hier wel op gehint in de media en door de reisbranche. Als gevolg daarvan wordt er volgens brancheorganisatie ANVR online al heel wat afgezocht naar vakantiereizen. Ook bij de NKC, de grootste camperorganisatie van het land, zien zij dat camperaars staan te popelen om weer te vertrekken. Daarnaast zijn ook vrijwel alle reizen die de NKC dit jaar aanbied al volgeboekt.

Aan het enthousiasme zal het niet liggen, maar een slag om de arm houden is wel verstandig.

Reizen niet altijd toegestaan

Zoals al gezegd moet het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf de 15e mei weer per land een advies uitbrengen. Bij het vormen van dit reisadvies wordt niet alleen gekeken naar hoe veilig deze gebieden zijn voor Nederlandse toeristen, maar ook of Nederlanders hier welkom zijn. De besmettingscijfers zijn immers vrij hoog in ons land en als dat zo blijft, kunnen toeristen om die reden worden geweerd. In 2020 gebeurt dit aan de lopende band.

Omdat het 2 kanten op beweegt, kan het zijn dat een land dat als veilig wordt gezien de grenzen gesloten houdt voor Nederlanders. In dat geval is het dus verstandig om niet naar zo’n land toe te gaan.

Ted van Essen over coronamaatregelen
Lees ook: Waarom de coronamaatregelen nu deels worden versoepeld

Europese reispas

Iets wat mogelijk invloed kan hebben op de kleur van het reisadvies, is het digitale Europese vaccinatiepaspoort. De Europese Unie lanceert in maart 2021 het zogenoemde Digital Green Certificate, een paspoort waarmee EU-burgers kunnen aantonen dat zij volledig gevaccineerd zijn, hersteld zijn van COVID-19 of recent negatief getest zijn op het coronavirus.

Dit paspoort kan aangeboden worden in de vorm van een QR-code op de telefoon of burgers kunnen het uitprinten. De EU-lidstaten zijn zelf verantwoordelijk dat burger worden voorzien van zo’n Digital Green Certificate en mogen ook zelf bepalen of zij een correct ingevuld exemplaar afdoende bewijs vinden om buitenlandse reizigers binnen te laten. De Spaanse staatssecretaris van toerisme, Fernando Valdés, heeft laten weten dat buitenlandse reizigers die in het bezit zijn van dit certificaat het land in mogen. Welke regels andere Europese landen zullen hanteren, is nog onduidelijk.

Zekerheid?

Hoewel de Europese pas mogelijk voor wat zekerheid kan zorgen, is het zoals gezegd dus wel aan de lidstaten zelf om te bepalen of zij deze willen accepteren. De Europese Unie lijkt de Digital Green Certificate echter wel als pressiemiddel te willen gebruiken. “If a Member State continues to require holders of a Digital Green Certificate to quarantine or test, it must notify the Commission and all other Member States and justify this decision”, staat er op de site van de EU. Vrij vertaald betekent dit dat lidstaten die mensen met een ingevulde pas aan de grens toch willen testen of een quarantaineplicht opleggen, moeten uitleggen waarom zij dit eisen.

(Bron: ANVR, NKC, Europese Unie, Rijksoverheid, Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Janneke 25 says:

  Moe, wordt je er van,steeds verzinnen ze iets anders. Neem nu dat paspoort dat moet dus supersnel geregeld worden. De vakantie periodes komen er aan, ik moet eerst nog zien of onze regering dit voor elkaar krijgt.
  Zou graag na frankrijk willen in augustus maar of frankrijk ons ook wil.
  Met deze hoge cijfers is dat maar de vraag.
  De burger kan alleen maar wachten tot hij een prik MAG halen, anders heb je dat paspoort al helemaal niet nodig.

  vandaag anders says:

  Het gaat om voldoende prikken. Want dit is het nadeel van de nederlandse invulling van een democratie: de goeden moeten onder de kwaden lijden.

  Op onderstaand bericht werd door de rijksoverheid (nog) niet inhoudelijk gereageerd. Deze reactie zal zeker wel komen, maar dan als mosterd na de maaltijd.

  Stel, dat de groep van 2x gevaccineerden (de categorie in het bezit van het vaccinatie-certifikaat) in een winkelcentrum zonder mondkapje gaat rond lopen. Op welke wijze zou het publiek c.q. het deel, dat zich thans in parken misdraagt, reageren?

  Dit heb onder meer geschreven: “Het lijkt mij -juridisch gezien- onhoudbaar, dat alle corona-maatregelen onverkort van kracht zijn voor de groep van gevaccineerden, die de tweede prik reeds langer dan drie weken geleden hebben ontvangen.

  Het hoogst haalbare is gerealiseerd, en dit betekent, dat er ook geen schade aan anderen kan worden berokkend.

  Tevens zie ik een discrepantie met degenen aan wie toegang wordt verleend op bepaalde locaties of evenementen, louter en alleen op basis van een -niet altijd betrouwbaar- testresultaat. Hiervoor is zelfs een app gecreëerd.”