vergeten dingen op vakantie

Paspoort, oplader en tandenborstel: de meest vergeten dingen op vakantie

Vakantie staat doorgaans gelijk aan ontspanning, even helemaal niets. De deur achter u dichtdoen en de pret kan beginnen. Maar we blijken nogal eens wat te vergeten als we op vakantie gaan. En dat zijn niet de minste dingen. Uit een overzicht van de ANWB met de meest vergeten spullen, staat bijvoorbeeld het paspoort (!) hoog genoteerd. 

Vergeten is menselijk

U kent het misschien wel: goed en wel onderweg en ineens schiet het door u hoofd dat u iets vergeten bent. U ben beslist niet de enige. Als we op vakantie gaan vergeten we nog wel eens wat. In tegenstelling tot vroeger, zijn veel van de spullen die we vergeten op onze bestemming ook te koop. Het vergeten van een paspoort is daarentegen een stuk lastiger en betekent vaak terug naar huis of als u op het vliegveld staat een noodpaspoort laten maken.

De 10 meest vergeten dingen:

 • De oplader
 • Het paspoort
 • De tandenborstel
 • De medicijndoos en medicijnen
 • Zwemkleding
 • De zonnebril
 • Het fototoestel
 • De (lees)bril of contactlenzen
 • Zonnebrand
 • De oordopjes

Vraag een medisch paspoort aan

We lichten er een paar voor u uit, want het vergeten van de medicijndoos en medicijnen kan ook in het buitenland tot problemen leiden. Zorg daarom altijd dat u uw medicijnen bij u hebt. Vraag voor vertrek bij de apotheek een medicijnpaspoort aan. Dan kan er bij de douane als u gaat vliegen geen misverstand zijn over wat u bij u heeft en kunt u ze eventueel in het buitenland als ze op zijn bij een apotheek krijgen. Maar het belangrijkste is om voor vertrek exact na te lopen of u alles bij u heeft. Vergeet ook niet paracetamol mee te nemen, want dat is niet in elk land zo makkelijk verkrijgbaar als in Nederland.

Voorkom een dure oogtest

De (lees)bril of contactlenzen kunt u beter ook niet vergeten. Leesbrillen zijn weliswaar tegenwoordig overal te koop, maar een bril op sterkte of lezen kunt u niet zomaar kopen in een ander land. Daar gelden vaak heel andere regels en mogen ze niet zomaar verkocht worden. Draagt u lenzen, neem dan een extra paar mee of vraag bij uw opticien een uitdraai van de sterkte van uw lenzen op een officieel papier. In sommige landen is dat nodig als verwijzing. En het scheelt u mogelijk ook een (dure) oogtest.

Overal te koop

Zaken als opladers, tandenborstels, oordopjes, zonnebrand en ook zwemkleding, is vaak op de plaats van bestemming wel te koop. Maar check toch even of uw badpak, bikini of zwembroek in de koffer zit, want in andere landen gelden weer andere maten. Het kan dan een hele zoektocht worden voor u de juiste zwemkleding heeft gevonden. En er is toch niets fijner dan als u op uw zonbestemming aankomt, u direct een duik in het zwembad kunt nemen.

Zon en laadt veilig

Kijk bij het kopen van zonnebrand dat u een goede beschermingsfactor van minimaal 30 koopt en dat het beschermd tegen UVA en UVB-stralen. Dan ligt u goed beschermd in de zon. Dat geldt ook voor het kopen van een zonnebril. Koop er één met glazen die de ogen echt beschermen tegen UV-straling.  Voor opladers geldt, koop waar mogelijk een originele lader. Goedkopere laders zijn niet altijd veilig en kunnen de telefoon en batterij schade toebrengen. En hoewel nog veel mensen foto’s maken met een echt fototoestel, scheelt het dat we bijna allemaal onze mobiele telefoon meenemen op vakantie waar we tegenwoordig prachtige foto’s mee kunnen maken.

Het belangrijkste document, het paspoort, moet één van de eerste zaken zijn die u klaar legt om mee te nemen en controleert of het in uw bagage zit. Dus voor u de deur uitgaat, eerst even checken of hij in de tas zit. Het scheelt een hoop stress en ergernissen. Maak het uzelf makkelijke n stel een vakantie-paklijst samen. Daar zet u op wat u mee wilt nemen en streept u af wat in de koffer zit. Dit kan helpen om bovenstaande zaken te vergeten. Kijk voor meer tips op onze Vakantietips-pagina.

(Bron: ANWB, archief)

Geef een reactie

Reactie

  Loesloes says:

  EN dit jaar voor het eerst voorraad mondkapjes in koffer en minimaal 2 in handbagage mee.