vershoudbakjes

Zo krijgt u vershoudbakjes beter schoon en gaan ze langer mee

Vershoudbakjes zijn erg handig om restjes in te bewaren en op te warmen. Een nadeel is dat de bakjes soms erg snel vettig worden of een rode kleur van bijvoorbeeld pastasaus overnemen. Ook kunnen ze na verloop van tijd onprettige geurtjes vasthouden. Met onderstaande tips worden ze weer echt schoon en worden verdere verkleuringen en geurtjes voorkomen.

Niet echt vies, wel lelijk

Zelfs een goede wasbeurt in de vaatwasser is soms niet genoeg om een rode kleur, geurtje of vettige aanslag uit een bewaarbakje te verwijderen. Het bakje is wel degelijk schoon, maar door de kleur of aanslag lijkt het van niet. Weggooien is echter vaak helemaal niet nodig, u kunt eerst uitproberen of onderstaande methodes helpen.

Tip 1: citroen

Een citroen is een handig schoonmaakhulpje in huis. Ook in het geval van de vershoudbakjes. Het helpt zowel om geurtjes als kleurtjes te verwijderen. Snijd hiervoor een citroen door de helft en wrijf ermee door de bakjes. Of knijp de citroen uit boven de bakjes, doe de deksels er stevig op en schud goed. Is de aanslag dan nog niet geheel verdwenen, laat het sap dan enkele uren intrekken en spoel goed om.

Tip 2: baking soda

Voeg een eetlepel baking soda toe aan de bakjes en leng aan met warm water, zodat er een papje ontstaat. Even flink schrobben met een schoonmaakborstel en de oppervlakken ogen weer stukken schoner. Dit helpt ook tegen eventuele geurtjes. Is het de bedoeling een vieze geur te verwijderen, laat het papje dan eerst enkele uren intrekken voor u de bakjes schoonmaakt.

Tip 3: reinigingstablet voor kunstgebit

Heeft u reinigingstabletten voor kunstgebitten in huis, dan kunt u die ook gebruiken om uw vershoudbakjes mee schoon te maken. Vul de bakjes hiervoor met water en voeg er een tablet aan toe. Doe het deksel er stevig op en schud goed. Laat het mengsel vervolgens nog een uur goed intrekken en was de bakjes dan af.

Tip 4: schudden met keukenpapier

Vul de bakjes met een laagje warm water en voeg hier wat afwasmiddel of vloeibare zeep aan toe. Leg daar vervolgens een stuk keukenpapier in en schud de bakjes met de deksels stevig erop ongeveer een minuut goed door. Het vet en de rode kleur heeft zich hierna aan het papier gehecht.

Tip 5: chloor

Vul de bakjes met warm water en los hier een scheutje chloor in op. Zijn de deksels ook vies, vul de bakjes dan tot de rand, zodat de deksels de oplossing raken als u die op de bakjes legt. Laat dit vervolgens goed inweken en spoel de bakjes vervolgens uit.

Tip 6: verdund azijn

Neem de bakjes af met een zachte doek en wat verdund azijn. Dit verwijdert zowel de kleur als een vies geurtje.

Tip 7: de zon

Tijdens zonnige dagen kunt u de zon zijn werk laten doen. Zet de bakjes enige tijd in de zon, zodat de kleuren zullen verbleken. Pas bij hitte wel op dat de bakjes niet te lang blijven staan en daardoor vervormen.

Verkleuringen vershoudbakjes voortaan voorkomen

Zijn de bewaarbakjes eenmaal weer schoongepoetst, dan kunt u verdere verkleuringen zoveel mogelijk vookomen. Dit doet u door rode sauzen er niet warm in te doen, maar eerst te laten afkoelen. U kunt de bakjes van tevoren eventueel insprayen met een anti-aanbakmiddel. Ook kan het helpen om de bakjes eerst met koud water af te spoelen en ze vervolgens enige uren in de zon te zetten voordat u ze afwast. Zorg ervoor dat als u de vershoudbakjes gebruikt om er in de magnetron voedsel in te verwarmen, ze daarvoor geschikt zijn. Bij bakjes die niet magnetronbestendig zijn, kan de kleur er anders namelijk in branden. Ook kunt u alleen bakjes in de vaatwasser doen als ze daarvoor geschikt zijn. Anders worden ze er niet beter op en zullen ze eerder kleuren en geuren vasthouden. Gebruik bij het reinigen tenslotte geen schuursponsjes, want die beschadigen de bovenste laag van het plastic. Des te poreuzer die laag wordt, des te minder goed is die nog schoon te krijgen.

Lees ook: Dit kunt u allemaal schoonmaken met een citroen.
Schoonmaken met ketchup en cola.
Dit kunt u ook schoonmaken met vaatwastabletten.
Zo maakt u uw keukenapparaten goed en veilig schoon.
Zo maakt u uw vieze magnetron weer blinkend schoon.
Uw handtas schoonmaken? Reinigen kan met deze methoden.
Zo hebben bacteriën geen kans in uw keuken.
7 tips om uw wc écht schoon te maken.
Deze manieren van schoonmaken maken uw huis niet schoon, maar vies.

(Bron: 24Kitchen, ikzoekeenschoonmaakster.nl, schoonmaken.huishouden.nl, Curver, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Mieske says:

  Dit zijnallemaal handige tips. Maar wat ook goed werkt in deze zonnige tijd. Gewoon in de zon zetten. Doe ik ook met witte kleding waar nog een vlekje op zit. Ik hang het in de zon, zoals vroeger “op de bleek” en de kleur/vlek verdwijnt.

   MAX Vandaag says:

   Beste Mieske, bedankt voor uw reactie en aanvulling. We hebben de tip over de zon toegevoegd.

  Maus says:

  Ik doe er eerst een plastic zakje in, die vul ik dan met saus. Blijft het schoon.

  Marianne Galama says:

  Ik gebruik voor b.v. pasta met saus de plastic kwark doosjes. Deze kunnen na gebruik in de kliko.

  Len123 says:

  Wij gebruiken al tijden “tip 4”
  En telkens weer met een verbluffend goed resultaat
  Geen chemische rommel of andere dingen nodig en afwasmiddel heeft iedereen wel in huis
  heb je geen keukenrol, dan is toiletpapier even effectief