keuken

Zo maakt u uw keukenapparaten goed en veilig schoon

Het schoonmaken van het keukenblad en het fornuis spreekt voor veel mensen voor zich, maar andere keukenapparatuur zoals een tosti-ijzer, broodrooster of de blender, wordt nog weleens vergeten. Daarnaast zijn dit ook nog eens lastige of zelfs gevaarlijke voorwerpen om schoon te maken, doordat zij bijvoorbeeld scherpe mesjes hebben. Maar met deze tips maakt u uw keukenapparatuur goed en veilig schoon. 

Broodrooster

Heel moeilijk is het schoonmaken van een broodrooster niet. Keer het rooster na gebruik en wanneer hij is afgekoeld om, zodat de kruimels eruit vallen. Het rekje in het broodrooster kunt u vervolgens nog afnemen met de droge doek. Kan dit rekje niet uit het rooster worden gehaald? Dan kunt u een kwast gebruiken om de overige kruimels weg te vegen. Daarnaast hebben sommige broodrooster aan de onderkant een soort la die u open kunt trekken. Alle kruimels die in het broodrooster zijn gevallen liggen hierop en zo kunt u ook de binnenkant van het rooster gemakkelijk schoonmaken. In een ander artikel gaan we hier uitgebreider op in.

Tosti-ijzer

Is uw tosti-ijzer toe aan een schoonmaakbeurt? Gebruik dan vooral géén schoonmaakmiddelen. Deze beschadigen namelijk het teflon-laagje in het tosti-ijzer. In plaats van schoonmaakmiddelen kunt u het ijzer eerst een beetje warm laten worden en vervolgens afnemen met een stuk keukenpapier en wat sla-olie. Gebruik ook geen borstels of schuursponsjes, want ook deze zorgen voor beschadigingen.

Blender

Heeft u een blender in huis? Dan zult u deze eens in de zoveel tijd ook schoon moeten maken. Dit is niet iedereens favoriete klus, omdat onder in de blender scherpe mesjes zitten. Maar door warm water en een paar druppels afwasmiddel in de blender te doen en deze vervolgens aan te zetten, wordt de binnenkant van de blender gelukkig ook schoon. En dat zonder dat u sneeën vingers hoeft te riskeren.

Is uw blender toch niet helemaal schoon geworden? Dan zijn het waarschijnlijk de vetresten die zijn achtergebleven. Dit verhelpt u door wat paneermeel of verkruimeld beschuit in de blender te strooien. Dat zorgt er namelijk voor dat de vetresten beter worden opgenomen.

Mixer

Na het gebruiken van een mixer blijft er vaak veel beslag aan hangen. Het is niet goed voor uw vaatwasser om dit zomaar in de vaatwasser te zetten. Spoel de mixers daarom eerst altijd even af of stop ze in een lauw sopje voor u ze in de vaatwasser zet. Vergeet ook het elektrische deel van de mixer niet af te nemen met een doekje, opspattend beslag kan ook dat deel behoorlijk vies maken.

(Bron: AD, Flair online)

Geef een reactie