wc

7 tips om uw wc écht schoon te maken

Vraagt u zich ook weleens af of uw toilet na een schoonmaakbeurt ook écht schoon is? U bent niet de enige. Gelukkig zijn er heel wat tips die ervoor zorgen dat het kleinste kamertje ook het schoonste kamertje van uw huis wordt. Wij hebben 7 adviezen voor u op een rij gezet.

Ontsmetten? Niet nodig

Bent u in de veronderstelling dat het ontsmetten van de wc nodig is? Dat hoeft volgens Jaap Niezen, trainer binnen de professionele schoonmaakbranche, niet. “Dat gebeurt niet eens in het ziekenhuis”, zegt hij tegen nieuwssite nu.nl. U hoeft dus niet met flesje alcohol of iets van die strekking aan de slag te gaan.

Kies het juiste doekje

Het kiezen van het juiste doekje is in tegenstelling tot het ontsmetten wél van belang. U kunt het best microvezeldoekjes kiezen voor deze klus, want die nemen volgens Jaap Niezen het meeste vuil op. Andere doekjes verplaatsen het vuil vaak alleen maar.

Laat de allesreiniger staan

Hoewel een toilet prima schoongemaakt kan worden met allesreiniger, haalt u hier niet al het vuil mee weg. Verdunde schoonmaakazijn met een beetje soda werkt veel beter. Hiermee kunt u elk aspect van de wc schoonmaken. Zorg er wel voor dat u niet hetzelfde doekjes voor alles gebruikt, want dat is natuurlijk niet hygiënisch.

Chloor helpt ook maar matig

Veel mensen brengen na het schoonmaken van de wc-pot chloor aan en laten dit een tijdje inwerken. Dat zou alle bacteriën doden. Dit is niet zo, aldus Diet Groothuis, schrijver van Het grote poetsboek.In gesprek met het Algemeen Dagblad zegt zij dat een azijnoplossing veel beter werkt dan chloor. Chloor, dat u wellicht ook kent onder de naam bleek, verwijdert de vuildeeltjes immers niet maar maakt ze alleen wit. Vergeet na de inwerkperiode overigens niet om de pot schoon te boenen met de wc-borstel.

De buitenkant verdient ook aandacht

Bij het wc-schoonmaken ligt de focus op het reinigen van de wc-pot zelf, de buitenste rand en de bril, maar ook de rest van de wc kan wel een poetsbeurt gebruiken. Ook hiervoor kunt u een azijn-soda-oplossing gebruiken.

Vergeet de vloer, deurklinken en wandtegels niet

Ook de vloer van het kleinste kamertje moet geregeld schoongemaakt worden, zeker als het toilet ook wordt gebruik door een man. U kunt de vloer het best eerst stofzuigen en daarna schoonmaken met water en groene zeep.

Verder is het ook geen overbodige luxe om de deurklinken en wandtegels rondom de wc en het kraantje af te nemen met een microvezeldoekje. U kunt dit wederom doen met schoonmaakazijn en soda.

Matje in de wc? Doe die regelmatig in de was

Sommige mensen hebben een wc-matje in hun toilet liggen. Zo’n matje moet regelmatig in de wasmachine, want u wilt natuurlijk niet dat deze bacteriën verspreidt rondom u net schoongemaakte wc. De matjes kunnen op 60 graden gewassen worden, net als de microvezeldoekjes waarmee u het toilet zelf reinigt.

Lees ook: 

Coronavirus: deze dingen zijn belangrijk om nu dagelijks extra schoon te maken

Zo verwijdert u schimmel uit vochtige ruimtes

Schoonmaken met ketchup en cola

Allesreiniger? Toch niet zo geschikt om alles te reinigen

(Bron: Nu.nl, AD, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

  jacqierobtattoo says:

  Ik heb wc matjes in huis ik gebruik ze niet meer maar die kunnen echt niet op 60 graden gewassen worden staat ook op de was label. Onder deze matten zit een uitglij vlies. Dus wat moet je dan?.

  Michaeliet says:

  Ja, klopt. Ik heb het opgelost door katoenen kleine kleedjes te nemen (het bekende Zweedse merk) en er een opmaat geknipt antiglijmatje (zo’n soort netje, ook bij de zelfde Zweedse winkel op de tapijtafdeling) onder te laggen. De kleedjes kunnen op 60 graden en het glijmatje doe ik even in de wasbak met allesreiniger. Als zou willen kan je het antiglijmatje nog insproeien met dettol of zo maar ik doe dat niet want heb geen staand plassende mannen in huis. Succes

  Harmke1935 says:

  Soms wordt ik een beetje moe van al die schoonmaak adviezen het is net of het nu allemaal anders moet .
  kom gerust langs en dan ie het schoon al jaren lang als je dan nog niet weet hoe het schoon moet zijn ?????

  Loes63 says:

  Die vreselijke matjes..

  Het zijn ook niet perse mannen die staand plassen waardoor spetters over de pot kunnen vliegen.
  Als je spoelt spettert het water en wat erin zit alle kanten op. Vraag je eens af waarom een hond zo aan je broekspijpen blijft snuffelen..
  Ook een wc met klep, altijd even eerst de knop zachtjes indrukken tot er enkel water staat en pas dan echt doortrekken.

  Hang maar eens wat wits naast de pot en test iets met kleur.

  bijbloem says:

  Een wc matje wil ik niet. Ik leg een gastendoekje op de vloer. Als ze toch in de was moeten.
  Is dun, snel droog en minder dik.
  Allesreiniger gebruik ik i.p.v. wc-blok. Een scheutje erin en met de borstel.
  Ruikt lekker fris en scheelt chemische rotzooi.

  Van de fatcheckers 🙂 had ik begrepen dat chloor samen met urine en ander vuil gaat stinken. (Plassen in het zwembad.)