glazen vaas

Met deze tips krijgt u een glazen vaas stralend schoon

Niets wat zoveel plezier geeft in huis als verse bloemen. Maar na verloop van tijd wordt het water troebel. En als de bloemen verwelkt zijn heeft het water een vervelende aanslag in de vaas achter gelaten. Met onderstaande tips heeft u in een handomdraai weer een stralend schone vaas.

Oorzaak aanslag in de vaas

De aanslag in de vaas wordt onder andere veroorzaakt door de takken van de bloemen. Daar zitten schimmels en bacteriën op die werken zodra ze met water in contact komen. Maar ook bloemenvoeding is een boosdoener. Daarnaast bevat het water kalk en ook dat leidt tot aanslag op de vaas.

Afwasmiddel en chloor

Meest voor de hand liggend is de vaas schoon te maken met afwasmiddel. Op zich werkt dat goed, maar de aanslag gaat nog makkelijker weg als u een druppel chloor in het water doet. Laat even inweken en verwijder het vuil met een afwasborstel. Chloor is sowieso een handig middel om bacterievorming in de vaas te voorkomen. Wordt er bij uw boeket geen bloemvoeding geleverd, doe dan een druppeltje chloor in de vaas.

Bloemen
Lees ook: Langer genieten van een boeket? Tips om uw bloemen vers te houden

Wondermiddel azijn

Nog zo’n handig middel wat in de meeste keukenkastjes wel te vinden is, is azijn. U kunt hier de gewone keukenazijn voor gebruiken. Voor hardnekkig vuil moet u het wel wat langer in laten trekken. Maar u zult zien dat de vaas er dan weer mooi uitziet. Zeker tegen kalk is azijn zeer effectief.

Gebitsreinigings- en vaatwastabletten

Wie een afwasmachine in huis heeft kan ook een vaatwastablet oplossen in warm water. Doe de oplossing vervolgens in de vaas en vul aan met water zodat de vaas gevuld is, en laat een nacht weken. Dan is hij weer zo goed als nieuw. Ook tabletten om kunstgebitten mee te reinigen zijn schoonmaakwondermiddelen. Los de tablet net als de vaatwastablet op in warm water en doe de oplossing met extra water in de vaas. Een effectieve methode voor smalle vazen waar u niet gemakkelijk met een borstel bij kunt.

snijbloemen
Lees ook: Deze 11 sterke snijbloemen staan het langst

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Voor een snelle schoonmaakbeurt kunt u ook een glasreiniger gebruiken. Spuit de reiniger op de aanslag, laat 10 minuten inwerken en spoel de vaas om. Maar ook een beetje tandpasta met warm water, een sopje met een beetje biotex, de binnenkant van een aardappelschil en weken in bakingsoda, krijgen een vaas weer glanzend schoon.

(Bron: Margriet, vtwonen, omaweetraad.nl, archief)

Geef een antwoord