Tips om een verstopte gootsteen weer door te laten lopen.

Gootsteen verstopt? Met deze 8 tips loopt hij weer door

Blijft het water in uw gootsteen staan en zit hij dus verstopt? Een klusjesman bellen hoeft niet direct, u kunt zelf ook op een aantal manieren proberen om hem te ontstoppen. We zetten de tips op een rij.

Gootsteen ontstoppen met producten die u in huis heeft

Een verstopte gootsteen is niet alleen vervelend, vaak brengt het ook vieze luchtjes met zich mee. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de verstopping (en dus de luchtjes) te verhelpen. En meestal heeft u deze producten al in huis.

Tip 1: De gootsteen vrijmaken met een ontstopper

De 1e tip die we geven is de ontstopper, ook wel plopper genoemd. Daar is hij immers voor gemaakt. Houd het rubberen gedeelte eerst even onder de warme kraan. Zet deze daarna over het afvoerputje in de gootsteen. Zorg dat er een laagje water in de gootsteen staat. Dit versterkt namelijk de zuigkracht. Maak dan pompende bewegingen, zo trekt u hem vacuüm. Herhaal dit totdat de verstopping vrij komt. Dit kan wel best zwaar zijn, dus misschien niet voor iedereen een handige oplossing.

De gootsteen ontstoppen met een plopper.

Tip 2: Maak de zwanenhals schoon

Dit is ook een wat zwaarder of moeilijker klusje. Maak de zwanenhals, ook wel sifon genoemd, schoon. Deze kromme leiding in de afvoer zit in het gootsteenkastje. Haal het kastje leeg, pak een emmer erbij en een oude handdoek. Plaats de emmer en de handdoek onder de zwanenhals en maak deze los. Kijk of in deze bochtige leiding de verstopping zit. Haal viezigheid waar u met uw hand bij komt weg of spoel door onder de kraan. Reinig de zwanenhals daarna met een sopje en plaats het weer terug. Zorg ook dat alle anti-lek ringen weer goed aangedraaid worden.

Maak de zwanenhals schoon.

Tip 3: Baking soda en heet water in de gootsteen

Heeft dit de verstopping nog niet verholpen? Pak dan het veelzijdige baking soda erbij. Doe wat heet water in een bakje en schenk hier wat baking soda bij. Roer goed door en schenk beetje bij beetje door de gootsteen. Laat dit een nacht inwerken en spoel de volgende ochtend door met heet water. Deze methode werkt goed als er veel vetresten in de afvoer van de gootsteen zitten.

Tip 4: Baking soda en azijn

Heeft u veel kalk in de leidingen zitten, door hard water? Gebruik dan baking soda in combinatie met azijn. Meng dit bij elkaar, het mengsel gaat dan bruisen. Giet het in de gootsteen en laat een nachtje inwerken. Laat het de volgende ochtend met heet water goed doorlopen.

Baking soda gebruiken als ontstoppingsmiddel.

Tip 5: De gootsteen ontstoppen met een vaatwastablet

Ook vaatwastabletten zijn voor meer dingen te gebruiken, dan alleen in de vaatwasser. Ook voor het ontstoppen van uw gootsteen kan dit middel helpen. Leg een tablet in de afvoer van de gootsteen en giet er kokend water overheen. Laat dit een nachtje staan. Spoel de volgende ochtend door met 1 tot 2 liter kokend water.

Tip 6: Pak de stofzuiger erbij

Het klinkt misschien gek, maar de stofzuiger kan ook helpen een ontstopping weg te krijgen. Hiervoor moet er alleen geen water meer boven de verstopping zitten. Zet de mond van de stofzuiger op het afvoerputje en zet de stofzuiger aan. Oppervlakkige verstoppingen willen hiermee loskomen.

roestvrijstalen gootsteen
Lees ook: Zo houdt u een roestvrijstalen gootsteen langer glanzend en schoon

Tip 7: Gebruik een gootsteenontstopper

Wil het bovenstaande allemaal niet helpen? Dan kunt u een gootsteenontstopper gebruiken. Maar let wel op welke u gebruikt. Vloeibare gootsteenontstopper werkt vaak effectief, maar het is niet goed voor het milieu en tast soms uw leidingen aan. Een biologisch middel gebruiken is dan het beste.

Tip 8: Bel de professional

Werkt ook dit niet? Dan zult u toch een professional moeten bellen. Deze kan verder onderzoeken waar de verstopping zit en hoe dit te verhelpen is. De prijzen hiervoor lopen erg uiteen. Vaak werken ze met een uurtarief. Wilt u achteraf niet voor hoge prijzen komen te staan? Kijk of u op voorhand een vaste prijs kunt afspreken met de loodgieter.

hoe zit het?
Lees ook: Hoe zit het?: mag u eten door de wc of gootsteen spoelen?

Voorkomen is beter dan genezen

Een verstopte gootsteen is heel vervelend, maar vaak wel te voorkomen. Let goed op met wat u door de afvoer wegspoelt. Vet-, zeep- en etensresten zorgen voor een deel van de verstoppingen. Een gootsteenzeefje voorkomt al een deel hiervan. Dit vangt grote stukken op en die kunt u gemakkelijk weggooien door het zeefje te legen boven de prullenbak. Ook kunt u uw leidingen een paar keer per jaar doorspoelen met kokend water, azijn en/of baking soda.

(Bron: Rioolprobleemkwijt, Riooltechniek, archief, VT Wonen. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord