citroen

Dit kunt u allemaal schoonmaken met een citroen

U kunt ze uitpersen of in gerechten verwerken, maar wist u dat u ook prima kunt schoonmaken met een citroen? Deze 5 objecten en plekken in huis hebben er in elk geval baat bij. 

Houten snijplanken

Een houten snijplank gaat een leven lang mee als u deze goed ‘verzorgt’. Dat wil onder andere zeggen dat u de plank beter niet kunt afwassen met afwasmiddel, maar met een mengsel van citroensap een zeezout. Smeer de plank eerst in het sap en sprenkel er daarna wat zeezout overheen en boen vervolgens met een keukenpapiertje. Deze manier van afwassen is plankvriendelijker dan scrobben met een borstel en afwasmiddel.

Magnetron

De magnetron schoonmaken is niemands favoriete klus, waardoor het vaak lange tijd niet gedaan wordt. Een citroen kan deze taak een stuk makkelijker maken. Dit is hoe het werkt: u vult een maatbeker voor de helft met water en knijpt er 2 citroenhelften boven uit. Daarna doet u de helften ook in de maatbeker. U kunt hier ook een bakje voor gebruiken. Het bakje of de maatbeker zet u vervolgens in de magnetron en stelt ‘m in op 3 minuten op de hoogste stand. Het is dus wel belangrijk dat u een maatbeker neemt die tegen hoge temperaturen kan.

Nadat de 3 minuten voorbij zijn wacht u nog eens 5 minuten met het openen van het deurtje. Zo kunnen de citroendampen etensresten losweken. Daarna kunt u de maatbeker verwijderen en met een doekje het vuil afnemen. Laat niet al het vuil direct los? Dan kunt u wat citroensap op een doekje doen en daarmee de hardnekkige resten bewerken.

citroen

Een bakje met citroen in de magnetron kan helpen om het vuil weg te krijgen.

Etensbakjes

Plastic bakjes waar u geregeld eten in bewaart kunnen naar verloop van tijd een beetje gek gaan ruiken. Ook laten sommige gerechten hun kleur na in het plastic. Om zowel de geur als de kleur weg te krijgen kunt u met een citroenhelft door de bakjes wrijven.

De vuilnisbak

De vuilnisbak schoonmaken: weer zo’n klusje dat niemand graag doet. Toch is het soms nodig en daar kan een citroen u goed bij helpen. Een sopje van citroensap en soda doet wonderen. Deze manier werkt ook goed voor de kleine afvalbakjes die in uw huis staan.

Metaal en koper

Ook metalen en koper knappen op van citroen. In het geval van metaal kunt u een halve citroen in zuiveringszout dopen er daarmee het metaal bewerken. Ga van tevoren na of het wel echt metaal is en geen plastic, want die stof reageert mogelijk minder goed op deze behandeling. Koper kunt u het beste oppoetsen met een in zout en citroensap gedoopt sponsje. Vergeet niet om even na te spoelen met water voor het beste effect.

Ook leuk: maak uw eigen allesreiniger

Geen zin om telkens weer nieuwe citroenen in huis te halen? U kunt er ook voor kiezen om met citroensap uw eigen allesreiniger te maken. Het enige wat u hoeft te doen is een kopje water te vermengen met een kopje citroensap en dit in een spuitflacon te gieten. Als u het wilt gebruiken om sanitair mee schoon te maken kunt u dit mengsel ook rechtsreeks in de emmer doen en hier wat soda bijdoen. Dan maakt het extra goed schoon.

(Bron: Margriet, thekitchn.com)

Geef een reactie

Reacties (11)

  Rudez says:

  Houten snijplanken worden al lange tijd afgekeurd. U kan veel beter speciale hardplastic planken hiervoor gebruiken. Veel minder bacteriën en veel beter en sneller schoon te wassen.

  Jet-Els says:

  Op glazen snijplanken worden je messen bot, in plastic snijplanken komen krassen, wat er goor uitziet en waar de bacteriën welig in groeien. Hout is je ware. Ruik maar eens aan een plastic snijplank… Brrr…

   Rudez says:

   Snij dan maar eens uien op een houten plank….die lucht krijg je er nooit meer uit en de plank stinkt hierdoor altijd. Deze komen met verloop van tijd ook splinters vanaf…De plastic plank kun je wassen met citroen…en hierna ruiken ze weer fris…..en hier komen géén splinters vanaf…

  Michaeliet says:

  Ik pleit voor houten snijplanken. We hebben al genoeg plastic afval cq plasticsoep! neem toch de moeite om je houtenplank schoon te houden; zoveel inspanning vergt dat echt niet en citroen is een ecologisch verantwoord schoonmaakmiddel even als soda.

  kristien12 says:

  Houten snijplanken mogen niet in de vaatwasser plus smaakjes en geuren (uien, vis, enz) trekken in het hout en dat is niet fris. Ik gebruik goede kunststof planken en gaan in de vaatwasser.

  quilter says:

  Een houten plank, mits goed schoongemaakt, is helemaal niet onhygiënischer. Juist die plastic snijplanken waar binnen de kortste keren onder de snij “narigheid” zit is een bron van narigheid en ziet er naar uit. Mijn slager die veeleisend is wat hygiëne betreft snijdt ook op een houten plank en hij wordt echt streng gecontroleerd door de HACCP en ook onaangekondigd

  Robertjc says:

  Al jaren gebruik ik houten snijplanken. Belangrijk is om ze regelmatig met een consumptie-olie te behandelen, en die olie lekker te laten intrekken. Zo blijven ze langer mooi, en trekken vrijkomend vocht en geuren er niet in. Daardoor blijven bacteriën ook aan de oppervlakte, waardoor ze eenvoudiger te verwijderen zijn. Natuurlijk krijg je van elk soort snijplank microscopisch kleine stukjes snijplank binnen. Dan lijkt microhout me minder schadelijk dan microplastic… Afhankelijk van het gebruik, koop ik gewoon af en toe een nieuwe.
  Overigens worden houten planken afgekeurd voor professioneel gebruik. In bedrijfskeukens zoals restaurants wordt met kleuren aangegeven wat je waarop moet snijden, om kruisbesmetting te voorkomen. Dat heeft trouwens eerder juridische gronden – aansprakelijkheid – dan hygiënische…

  ic.verhoeven says:

  Een goed hardhouten plank bv olijf hout ,voldoet prima
  Stank van ui kan ondervangen worden door een ander plankje te gebruiken .
  Plastic wordt ook vies door snee

  oosterwijck says:

  Als je een houten snijplank, na gebruik afspoelt met heet water en vervolgens een laagje zout aanbrengt (een nacht laten zitten), heb je geen last van geurtjes en/of bacterien. De volgende dag schraap je het zout van de plank met een plamuurmes en laat je olijfolie intrekken in de snijplank.

  Bij plastic snijplanken komen minuscule stukjes plastic los, de je vervolgens opeet. Niet zo’n lekker idee.

  Bij een glazen of stenen snijplank, worden de messen bot. Maar die kun je weer scherp maken. Dus ok hier .. géén probleem.

  Olanda says:

  houten snijplank met een ouderwetse grove pannenspons even schuren en met heet water afspoelen. regelmatig met olie insmeren.

  djfox741 says:

  Mooie verhalen over de houten-snijplanken maar wat je ook kan doen met de “Citroen” is het koffie-apparaat ontkalken.

  Waarom citroen omdat citroen niet de rubbers aantast wat Azijn namelijk wel doet, natuurlijk kan je ook speciale schoonmaak sets kopen als je genoeg geld heb maar een bolletje citroen uit de supermarkt is iets goedkoper.

  Senseo apparaten precies hetzelfde, het ontkalklampje kan er wel wat van, dat gaat al heel snel branden en als je daar gehoor aan geeft dan zal je zien dat je niet lang daarna weer een brandend ontkalkingslampje heb, als je dan weer dat speciale spul koopt, ben je een aardige duid kwijt per jaar, citroenen zijn goedkoper ?