fruitvliegjes

Fruitvliegjes bestrijden, zo komt u van ze af

Van het ene op het andere moment zijn ze er opeens weer, fruitvliegjes. Niet alleen onhygiënisch, maar ook gewoon ronduit irritant.  Hoe komt u er van af? Wij hebben tips. 

Plaag

Fruitvliegjes (Drosophila) leggen hun eitjes op rijp fruit. Hun larven hebben dan meteen een voedzame omgeving. Aangezien die larven ook weer uitgroeien tot volwassen vliegjes en ze zich in hoog tempo blijven voortplanten neemt het aantal enorm snel toe en is het lastig om ze nog kwijt te raken. Hogere temperaturen en de aanwezigheid van overrijp fruit zijn de ultieme omstandigheden voor de vliegjes. Zij kunnen dan tot een ware plaag uitgroeien. Gelukkig zijn er manieren om van ze af te komen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er kunnen al (eitjes van) fruitvliegjes zitten op groente en fruit van de supermarkt. Zo krijgt u ze via de boodschappen in huis. Fruitvliegjes komen af op geur en kunnen daarom ook door de kleinste kiertjes naar binnen komen. Als er in uw huis geen voedselbronnen te vinden zijn (en dus geen aanlokkende geur) zullen ze bij voorbaat al niet opduiken.

Maak allereerst het fruit niet langer toegankelijk voor ze. Berg het zo mogelijk op in de koelkast, luchtdichte zakken, onder een vliegenkap of zorg in elk geval dat het niet te rijp wordt. Verder heeft u misschien weleens gemerkt dat ze af komen op lege flessen wijn die op het aanrecht staan. Gooi die dus meteen weg óf verander ze in een val, door onderin een klein laagje wijn te laten staan. Ze zullen dan in de fles blijven. Waarom de vliegjes zo gek zijn op wijn is te verklaren door het feit dat in rottend fruit gistcellen zitten die de suikers omzetten in alcohol. Ze associëren alcohol zodoende met voedsel. De vuilnisbak is ook een waar paradijs voor de vliegende insecten.  Zeker als er oude bloemen of ander groenafval in zit. Leeg die dus met grote regelmaat. Laat verder geen vuile vaat op het aanrecht staan en vervang keukendoekjes of sponsjes elke dag. Vochtige vaatdoekjes zijn namelijk ook een geliefde broedplaats.

Lees ook: Fruitvliegjes, hoe lang overleven ze in de koelkast en meer feitjes

Vangen

Als er al vele vliegjes in uw huis zitten, kunt u ze proberen te vangen. Er zijn speciale vangpotjes te koop, maar u kunt ook aan de slag met producten die u al in huis heeft. Doe een zoete vloeistof in een bakje en sluit ‘m af met een laagje plasticfolie met een klein gaatje erin, waardoor ze naar binnen kunnen. Eenmaal gevangen zullen de fruitvliegjes zich niet meer vermeerderen en sterven ze uiteindelijk uit. Beproefde methodes zijn bijvoorbeeld bakjes met een laagje:

  • water met azijn
  • appelsap met afwasmiddel
  • honing
  • siroop

Zet dit wel bij de bron van het probleem, anders lokt u ze misschien juist naar een plek waar u er nog geen last van had. Gaat u ze liever zelf te lijf, dan kan een (elektrische) vliegenmepper uitkomst bieden, maar grote kans dat ze u te snel af zijn en bij grote aantallen is het ook geen doen. Een goed werkend alternatief is een blauwe insectenlamp.

fruitvliegjes

Afschrikken met geur

Fruitvliegjes zijn dol op de geur van fruit en groente, maar er zijn ook geuren die ze verafschuwen en die dus afschrikwekkend werken. Zo zijn ze absoluut geen fan van lavendel en basilicum. Met enkele plantjes in uw keuken wordt uw huis al een stuk minder aantrekkelijk. Ook knoflook en kruidnagel kunnen zij niet waarderen. Door dit tussen uw fruit en groenten te leggen slaan zij uw huis voorlopig even over. En als u normaal schoonmaakmiddelen met een fruitgeur gebruikt, bijvoorbeeld citroen, dan kunt u die voorlopig beter inwisselen voor een andere geur.

Stappenplan:

  • Voorkomen is beter dan genezen;
  • Verwijder voedselbronnen zoals overrijp fruit (en gooi dit niet binnen, maar buiten in de vuilcontainer weg);
  • Houd de keuken schoon (geen vaat en etensresten op het aanrecht en vuilnisbak dagelijks legen);
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen met fruitgeur;
  • Zorg voor geuren waar zij niet van houden, zoals basilicum;
  • Plaats vallen of een insectenlamp.

Wist u trouwens dat fruitvliegjes in de genetica erg belangrijk zijn gebleken en veel gebruikt zijn om dna-testen mee uit te voeren?

(Bron: Milieu Centraal, Voedingscentrum, Culy, Centraal Beheer. Foto’s: Shutterstock) 

 

Geef een reactie

Reacties (5)

    Mevr de Vries says:

    Ik heb inderdaad een b asilicum op het aanrechtblad staandat helpt prima. Ze zijn dan zo met een dag weg.

    Markvonkerts says:

    Beste Mevr de Vries, Ik heb ook basilicum geprobeerd maar bij mij werkte dat niet. Het was ook geen verse, misschien bij u wel? Ik zag dat azijn met water goed helpt maar zag op deze website fruitvliegjesinfo.nl/ dat je het moet mengen met wasmiddel zoals dreft ofzo? Hier staat dat met appelsap dus ik hoop dat er nu wel meer succes komt zo. Ik ben er namelijk wel een beetje klaar mee.

    Doriet says:

    Een lokmiddel zoals rijp fruit neerzetten en ik pak dan een goede kruimeldief en zuig ze elke keer weg

    RoosKe says:

    Ik heb twee insectenlampen staan. Elke dag hoor ik het wel een paar keer knetteren als er weer een vliegje tegenaan vliegt. Ook grote vliegen worden gelokt door dat licht en worden geëlektrocuteerd. Verder heb ik lokdoosjes staan, maar deze werken niet echt optimaal. De lampen doen echt heel goed hun werk.

    Droppie says:

    Mag deze onzin nu eindelijk eens van internet verdwijnen: een fruitvliegjesval helpt niet, erger, het trekt vliegjes alleen maar aan. Bij het Voedingscentrum is het “kwartje” eindelijk ook gevallen. Ook zij bevelen de fruitvliegjesval niet meer aan.
    Hygiëne is het enige dat helpt!