kuipplanten

Tip 3: in de kuip de winter door

In november is het weer tijd om aan de kuipplanten te denken. Zij kunnen in ons klimaat niet buiten overwinteren, want van oorsprong komen ze uit warmere streken rond de Middellandse Zee. Vanwege hun rijke bloei zijn ze door koopvaarders naar Nederland meegenomen. Dit gebeurde al een paar honderd jaar terug. Toen zijn ook vele oranjerieën gebouwd, waarin de ruimte verwarmd kon worden. Het is het verstandigst deze planten in een vorstvrije ruimte te zetten. In verband met het water geven, moet u letten op groenblijvende en bladverliezende kuipplanten. Groenblijvende hebben in de winter wel degelijk water nodig, vooral als de temperatuur in de ruimte wat hoger is. Ik denk dat een keer per week voldoende is. Bladverliezende kuipplanten hebben geen groei in de winter, kunnen donker overwinteren met weinig water, maar u moet er wel op letten dat de kluit nooit geheel uitdroogt.

Kuiplanten binnen halen

Het tijdstip van het binnenhalen van de kuipplanten is afhankelijk van de soort. Enkele soorten laat ik altijd zo lang mogelijk buiten staan, dit voorkomt spichtige groei en schildluis. Bijvoorbeeld Oleander, de echte Laurier, Myrtus en olijfbomen. Deze soorten zijn redelijk bestand tegen temperaturen tot -5 graden. Als deze planten bij vorst buiten staan, is het verstandig de kluit te beschermen. Een andere reden is dat er binnen vaak schildluis op de planten komt en buiten gebeurt dat niet. Bladverliezende kuipplanten kunnen vrij koud binnen overwinteren, zo net boven de 0 graden, zoals de Dahlia en Salvia-soorten. Maar enkele soorten houden toch van warmte, bijvoorbeeld Bougainvillea, Citrusplanten, Clerodendron, Lantana, Heliotroop, Mandavilla en sommige Hibiscussoorten. Agapanthus is er in smalbladige en breedbladige soorten. De smalbladige soorten zijn beter tegen vorst bestand en kunnen, mits goed afgedekt, buiten blijven in de winter. Breedbladige moeten we vorstvrij laten overwinteren. Omdat ze groen blijven ook water geven, maar geen mest!

Ongedierte

Let vooral in de winter op ongedierte als schildluizen en witte vlieg en op schimmels. Als er roetdauw (een zwartkleurige schimmel) op de bladeren zit, betekent dit dat er luizen op de planten zitten. Pas in februari wordt het tijd om kuipplanten meer water en mest te geven. Ook het snoeien moet in het vroege voorjaar gebeuren. Probeer de overwinteringsruimte in de winter te luchten om schimmels te voorkomen
en houdt de planten droog.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 48 2015, 48 2016 en 44 2017.

Lees ook: wanneer moeten kuipplanten naar binnen en tips voor het overwinteren. 

Geef een reactie

Reactie

    Becky says:

    Wat dacht je als tip, 60% water en 40% melk en een snufje zout om de planten met een planten spuit in te spuiten tegen beestjes en ziektes. Het werkt perfect en is milieu vriendelijk. groetjes mevr Dieterman.