kuipplanten

Tip 28: niet alle kuipplanten hoeven ’s winters naar binnen

Door de warme zomers van afgelopen jaren en de milde winters is de belangstelling voor kuipplanten enorm toegenomen. Kuipplanten zijn planten die normaal in subtropische gebieden groeien.

Overwinteren

Omdat ze in ons klimaat niet winterhard zijn, moeten ze beschermd worden. Een deel van de kuipplanten moet beslist in de winter vorstvrij bewaard worden, bijvoorbeeld Brugmansia, Abutilon, Bougainvillea, Citrus, Lantana en Solanum. Om deze planten te laten overwinteren werden er al eeuwen geleden bij de landgoederen oranjerieën gebouwd. Deze zijn grotendeels niet meer voor kuipplanten in gebruik. Gelukkig zijn er veel kuipplanten die met enige bedekking tijdens een vorstperiode buiten kunnen blijven.

Zo lang mogelijk buiten

Camellia japonica is redelijk bestand tegen matige vorst. De Oleander kan ook beter zo lang mogelijk buiten blijven staan, dan hebben ze geen last van schildluis. De laurier (Laurus nobilis) kan flink wat vorst verdragen en in mijn eigen tuin staat hij al 2 meter hoog. Kuipsalvia’s worden de laatste jaren veel gekocht en moeten vorstvrij overwinteren. Flink wat blad rond de voet is vaak genoeg om een zachte winter door te komen. Planten in een overwinteringsruimte (vooral de groenblijvende) hebben af en toe wat water nodig en let op de luizen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord