rozen

Tip 27: wie houdt er niet van rozen?

Rozen zijn geliefd om hun schoonheid, hun geur en soms om de kleurige vruchten. In voorbije tijden hadden rozen ook een medicinale functie.

Het najaar is de beste tijd om rozen te planten en dan met kale wortels, want dat is goedkoper. Ze moeten minstens een halve dag in de zon staan en beschut tegen de wind. Maak bij het planten een ruim plantgat en gebruik eventueel nieuwe aarde als grondverbeteraar. De plek waar de roos geënt is moet onder de grond zitten. In de siertuin worden klim- en struikrozen het meest aangeplant. Het snoeien is niet echt moeilijk, maar een veel gemaakte fout is struikrozen in het najaar kort knippen. Hoewel rozen behoorlijk winterhard zijn, kunnen ze in een strenge winter bevriezen.

Mesten voorkomt problemen

Rozen moeten ook jaarlijks gemest worden, het liefst met biologische mest. Bij het planten gebruik ik het liefst oude stalmest, maar daar is steeds moeilijker aan te komen. Er is speciale rozenmest te koop en dat gaat ook prima. Rozen hebben soms last van luizen en sterroetdauw. Probeer dit altijd biologisch op te lossen en bedenk dat een roos die voldoende mest, licht en water krijgt beter bestand is tegen deze aandoeningen.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 45 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord