mahoniestruik

Tip 29: de mahoniestruik is een veelzijdige winterbloeier

De mahoniestruik heeft mooie groenblijvende bladeren en soms geurende bloemen. De planten zijn geschikt voor een haag, windsingel of als mooie solitaire winterbloeier.

Mahonia aquilegifolium

De mahoniestruik houdt van een zonnige standplaats en goede losse grond, die voedselrijk en voldoende vochtig moet zijn. Snoeien is niet echt nodig, maar soms kunnen oude takken tot de grond afgezaagd worden. Bij ons is de meest bekende Mahonia aquilegifolium; deze struik bloeit in de lente en de bladeren krijgen in de winter een paarse tint.

Mooie kruising

Onbekender is Mahonia lomarriifolia; deze kan wel 4 meter hoog worden en nogal breed. De bladeren zijn nogal stekelig en dat vinden we weer terug in de vele kruisingen die gedaan zijn met Mahonia aquilegifolia. Eén van de mooiste kruisingen is Mahonia media ‘Winter Sun’, die in Nederland veel wordt aangeboden. Deze struik bloeit van december tot april met prachtige gele bloemen. Als de struik enige jaren oud is, kan hij meerdere bloemen geven. Hij kan 150 cm hoog worden en houdt van zon of lichte schaduw. Zijn bloemen geuren heerlijk.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 49 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord