dahlia's

Tip 30: zo helpt u dahlia’s de winter door

De belangstelling voor dahlia’s in de tuin neemt jaarlijks toe. Het is een ouderwetse plant, maar door steeds nieuwere kleuren zijn ze erg gewild. En wat hebben we in 2023 met een mooie zomer hiervan kunnen genieten!

Bloei tot de vorst

Ze staan op dit moment nog met veel bloemen in de tuin. Dit zal echter niet lang meer duren, want na de 1e nachtvorst is de bloei voorbij. Dan moeten we bedenken hoe we de dahlia’s de winter door krijgen, want ze kunnen bevriezen. We moeten ze zo laat mogelijk uit de grond halen en dit moet voorzichtig gebeuren. Knip ze op ongeveer 5 centimeter af en leg ze daarna te drogen onder een afdak of in de schuur. Verwijder zoveel mogelijk aarde van de knol.

Dahlia's
Lees ook: Dahlia’s planten, verzorgen en overwinteren

Dahlia’s vorstvrij overwinteren

Dahlia’s moeten vorstvrij overwinteren. Doe ze bijvoorbeeld in een kist met wat stro of tuinturf of iets dergelijks, dit om uitdrogen te voorkomen. In de winter controleren op eventuele schimmels. In het voorjaar weer bijtijds uit de berging halen en voorbereiden op het planten begin mei. Door de zachte winters van de laatste jaren laten veel tuinbezitters de knollen in de grond zitten. Ze moeten dan wel afgedekt worden met een flinke laag blad, stro of dennentakken. Dit kan dan eind maart weer weggehaald worden; het bespaart veel werk en als het een keer mis gaat is dit een reden om wat nieuwe soorten te kopen.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 45 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie