Tip 6: oogsten

Wie een eigen groentetuin heeft, staat vaak voor het probleem dat de oogst groter is dan de behoefte aan eten op korte termijn. Hoe bewaar je dit overschot? Veel groenten zijn prima in te vriezen, bijvoorbeeld tuinbonen en sperziebonen, maar ook tomaten, courgettes en pompoenen als je er soep van hebt gemaakt. Een andere manier is inkuilen, dat werd vooral vroeger veel gedaan. Dit inkuilen kan met aardappelen, winterwortelen, rode bieten, rammenas en dergelijke.
Het bewaren van appels en peren kan prima in een kelder, de beste temperatuur is tussen de 2 en 5 graden. De ruimte mag niet te droog zijn, anders droogt het fruit in. Bewaar alleen gave vruchten. Als men de laatste tomaten oogst, zijn er altijd onrijpe tomaten. Gooi deze niet weg, maar stop ze in een kistje en zet ze binnen bij een raam. Na enige weken zullen sommige tomaten weer rood worden en goed zijn voor consumptie. De smaak wordt ietsje minder, maar nog prima om bijvoorbeeld soep van te maken.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 47 2014

Geef een reactie