Stippenbegonia

Stippenbegonia: Begonia maculata

Alleen al om zijn vrolijke, zilverwit gestipte blad verdient de stippenbegonia (Begonia maculata) een plekje in de woonkamer. Ook de onderkant van zijn blad geeft extra sierwaarde, dat heeft een mooie roodpaarse tint. Daarnaast bloeit hij met witte bloempjes. Deze leuke plant wordt ook wel polkadot genoemd, naar zijn stippen of forel begonia, naar de vorm van zijn blad.

Standplaats

Geef deze begonia een warme en lichte plek (geen volle zon) in de woonkamer. De temperatuur mag in elk geval niet onder de 15 graden komen.

Water geven

Houd de kluit steeds licht vochtig, zonder dat er water in de pot komt te staan. Bij teveel water lopen de wortels schade op en zal de plant gaan kwijnen, maar hij mag ook zeker niet compleet droog komen te staan. In de praktijk zal dit, afhankelijk van de temperatuur en het licht op zijn standplaats, uitkomen op 1 á 2 keer water geven per week.

Geeft tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten. Besproei deze plant niet, daar houdt hij niet van.

Bloei

De stippenbegonia bloeit niet zo uitbundig als de Begonia elatior, maar kan wel bloeien met leuke witte bloempjes, die in trosjes bij elkaar groeien.

Verpotten

De stippenbegonia houdt van een voedingsrijke grond. Geef hem daarom elk jaar een vers laagje potgrond en zet hem in een groter maatje pot, als zijn kluit de pot in neemt. Dit laatste is niet elk jaar nodig.

Snoeien

Als de takken van de stippenbegonia te lang worden, dan kunt u de plant inkorten. Dit zorgt er ook vaak voor dat hij vertakt en daardoor wat bossiger uitgroeit. De stengeldelen die u eraf geknipt hebt kunt u eventueel stekken, door ze in water te laten wortelen. Als de stek genoeg wortels heeft, kunt u hem oppotten in een pot met potgrond.

Giftig

Het sap van de begonia is giftig, houd hem dus uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.

Geef een reactie