oogst

11 groenten voor een grote oogst in de moestuin

Met een klein stukje grond en zelfs op het balkon kunt u al uw eigen groenten kweken. Wel zo voordelig en het geeft ook nog eens veel voldoening. Eigen teelt geeft bovendien een zeer goede smaak. We zetten 11 soorten groenten op een rij die een grote oogst opleveren.

Jaarrond oogsten

Sommige groenten produceren langere tijd veel oogst, terwijl andere soorten veel in 1 keer produceren. Ook hebben ze verschillende oogstperiodes. Door de soorten groenten hierop af te wisselen, zorgt u ervoor dat u op veel momenten in het jaar van uw eigen verse groenten kunt genieten. Ook in de herfst en winter kunt u nog gewoon moestuinieren. Door het toepassen van wisselteelt (steeds een ander soort groente op een bepaalde plek) voorkomt u daarnaast dat er ziekten of plagen opduiken, of dat de bodem uitgeput raakt. Door ook voor groenten te kiezen waarvan u meerdere delen kunt eten, verhoogt u uw oogt ook aanzienlijk.

Radijsjes

Radijsjes groeien razendsnel op uit zaad en nemen weinig ruimte in beslag. Voor u het weet, kunt u genieten van verse groente uit eigen tuin.

oogst

Courgette

Courgette heeft wat warmte nodig, maar wanneer de groei er eenmaal in zit, is de opbrengst hoog. Laat de vruchten niet te groot worden, want wat kleiner zijn ze het lekkerst en u geniet er zo maandenlang van. Naast de vruchten zijn ook de bloemen van de plant eetbaar.

Komkommers

Gaat u voor een mini-komkommer of voor een gewone soort? Beide kunnen, mits het warm genoeg is, een grote oogst opleveren. U kunt ze zelf zaaien, maar ook als kleine plantjes kopen.

Pluksla

Door regelmatig sla te zaaien, kunt u maandenlang genieten van een verse salade uit eigen tuin. Door steeds delen van de slaplantjes te knippen, blijven ze lang nieuwe bladeren aanmaken. Geef ze wel een plekje in de schaduw, want van zon en hitte houden ze niet.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn onvermoeibaar en staan garant voor een grote oogst. Kies bijvoorbeeld voor sperziebonen of pronkbonen en blijf de peulen van de plant plukken. Dan blijven ze voortdurend nieuwe aanmaken.

sperziebonen

Sperziebonen oogsten

Bietjes

Verschillende knolgewassen, waaronder bietjes geven een grote oogst. Het voordeel is daarnaast dat de planten niet al teveel ruimte innemen. Naast de knollen zijn ook de bladeren van bieten eetbaar.

Spinazie

Spinazie kunt u het beste in de volle grond zaaien en wanneer de blaadjes groot genoeg zijn, kunt u ze oogsten. Als u de bovenste blaadjes met een mesje van de plant snijdt, volgt er nog een 2e, wat kleinere oogst.

kruiden
Lees ook: Zo bewaart u kruiden om de hele winter van te genieten

Palmkool

Palmkool, ook wel cavolo nero genoemd, heeft wat weg van boerenkool, maar heeft in tegenstelling tot die koolsoort geen vorst nodig om op zijn lekkerst te zijn. U kunt van de kool steeds de onderste bladeren oogsten. Doordat hij de hoogte in groeit, heeft hij betrekkelijk weinig ruimte nodig.

oogst

Tomaten

Tomaten floreren bij warmte en zon, maar er zijn soorten die ook buiten in de moestuin of op het balkon een goede oogst opleveren. Kies op het balkon voor de klein blijvende cherrytomaat en in de moestuin voor een soort die tegen lagere temperaturen kan. En zet ze op de zonnigste plek die u beschikbaar heeft.

Wortels

Na het zaaien kunt u zo’n 3 maanden later genieten van wortels. U heeft er weinig ruimte voor nodig en ze kosten u weinig werk, maar de oogst is zeer de moeite waard.

Aardappels

Aardappels staan bij veel mensen meerdere keren in de week op het menu. Hoe handig dan ook dat ze zo makkelijk te kweken zijn en een grote oogst opleveren. Ze kunnen in de volle grond gepoot worden, maar ook in een kweekzak op een balkon. Eenmaal geoogst zijn ze lang houdbaar, dus het loont de moeite er veel van te verbouwen.

oogst

Uien

Nog zo’n gewas dat makkelijk te kweken is en lang houdbaar is, is de ui. Omdat ze voor zoveel gerechten geschikt zijn, is het altijd handig om er een voorraadje van in huis te hebben.

Groenten langer bewaren

Heeft u meer groente dan u op kunt of wilt u er op een later moment ook nog van genieten? Dan kan kunt u er eens aan denken om ze te fermenteren of in te maken met azijn. In een eerder artikel vertellen we daar meer over. Ook invriezen is een mogelijkheid.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, gierigegerda.nl, Gardeners World Magazine, moestuinforum.nl, libelle.be, Tuinadvies, Buitenleven, Groei & Bloei, tuinen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie