gewassen

11 gewassen waarvan u meerdere delen kunt eten

Van veel gewassen gebruiken we slechts een deel en gooien we de rest weg. Maar bij sommige gewassen is dat zonde, omdat er veel meer van de plant eetbaar is. We zetten op een rij met welke groenten en kruiden u zoal minder verspilling heeft.

Zoete aardappel

Koopt u zoete aardappels in de winkel, dan zullen ze over het algemeen van hun blad ontdaan zijn. Maar kweekt u het gewas zelf, dan kunt u daar voortaan ook het loof van eten. U kunt ze verwerken zoals spinazie, als roerbakgroente of er een salade mee maken.

Courgette

Courgettes zijn makkelijk zelf te kweken. Het voordeel is in dit geval dat u dan ook fraaie bloemen aan de plant krijgt, die net als de vruchten eetbaar zijn. U kunt de bloemen ‘versnipperd’ verwerken in een salade, of juist in hun geheel serveren. Al dan niet gefrituurd en/of gevuld.

Prei

Van prei zijn zowel het wit als het donkergroene loof eetbaar. Ze hebben alle 2 hun eigen smaakeigenschappen. Het wit is fris van smaak en doet sterk denken aan knoflook en ui. Het groen is wat steviger van structuur en heeft een minder uitgesproken knoflook- en ui-smaak. Is het groen te uitgedroogd om in een gerecht te verwerken, dan is het nog wel nuttig in een bouillon, maar anders kunt u nog altijd het buitenste, meest stugge blad verwijderen.

groenten hergroeien
Lees ook: 11 groenten die u kunt laten hergroeien

Koriander

Wanneer u een liefhebber van koriander bent, dan is het goed om te weten dat u meer delen van het kruid kunt eten, dan alleen de blaadjes. Ook de wortelen van de plant kunnen in gerechten verwerkt worden. Deze hebben een milde koriandersmaak. Naast de wortels zijn de zaden geliefd in de (Indiase) keuken. U moet de zaden hiervoor eerst drogen en u kunt ze dan eventueel malen, maar ook in hun geheel gebruiken.

Knoflook

Naast de bollen met knoflookteentjes zijn ook de bloemhoofden van knoflook eetbaar. Ze verschijnen aan de plant voordat de bollen helemaal rijp zijn. Ze zijn te gebruiken in salades of om knoflookboter mee te maken, maar u kunt er ook een pesto van maken. Ook het loof is eetbaar, maar dat sterft af wanneer de bol klaar is om te oogsten.

gewassen: knoflook

Radijs

Van radijsjes heeft u ook op meerdere manieren plezier. Naast de fris-scherpe knolletjes, kan ook het blad gegeten worden. De smaak ervan heeft wel wat weg van rucola en de blaadjes zijn zeer geschikt om in salades te gebruiken. Maar u kunt ze ook verwarmen en dan bijvoorbeeld in een roerbakgerecht verwerken. Wanneer u een radijsplantje laat doorschieten, vormt hij bloemen en vervolgens zaadpeulen, die ook beide eetbaar zijn.

Wortelen

Al eens het mooi gevormde loof van wortelen uitgeprobeerd? Het gewas heeft een milde, lichtpittige wortelsmaak en u kunt er bijvoorbeeld een salade mee opsieren, het in een roerbakgerecht gebruiken of er een pesto mee maken.

Peultjes

Het voordeel van peultjes ten opzichte van bijvoorbeeld doperwten, is dat u in dit geval de hele peul eet. Daarnaast is ook het blad van peultjes eetbaar. Vooral het jonge blad dat tevoorschijn komt is hier geschikt voor. Het heeft een lichtzoete smaak.

Bieten

Na het oogsten van de bieten, kunt u ook het loof in gerechten verwerken. Het blad lijkt qua smaak sterk op snijbiet en wilde spinazie. U kunt het gebruiken tijdens het roerbakken of het in een salade verwerken.

gewassen: bieten

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is makkelijk en snel te zaaien en is 1-jarig. Zowel de bloemen als het blad zijn eetbaar. De smaak doet denken aan radijs. Ze geven gerechten een lekkere pittige smaak en de bloemen zijn daarnaast een sierlijke garnering. De zaden kunnen worden ingemaakt als kappertjes.

Bieslook

Veel kruiden die we in de tuin houden kunnen ook tot bloei komen. Van meerdere daarvan zijn de bloemen ook eetbaar, zoals bieslook. Een teveel aan bloemen gaat ten koste van de kwaliteit van het groen, dus ook om die reden kunt u ze het beste van de plant halen. Ze staan mooi in salades en smaken wat milder dan het blad.

(Bron: archief, Gardeners World Magazine, De tuin op tafel, Landidee, Groei & Bloei, delicious, InfoNu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie