groente en fruit

Hoe bewaart u groente en fruit het best bij zomerse temperaturen?

Na een aantal dagen zomers weer bederft groente en fruit dat u normaal gesproken buiten de koelkast bewaart eerder dan normaal. Wij vragen het Voedingscentrum hoe u ervoor kan zorgen dat u toch zo lang mogelijk van deze gezonde producten kunt genieten.

Alles in de koelkast

“Als het kwik in huis boven de 25 graden uitkomt, kunt u beter uw toevlucht tot de koelkast nemen wat betreft groente- en fruitsoorten die u normaliter buiten de koelkast zou bewaren”, luidt de eerste en belangrijkste tip van het Voedingscentrum. “Zorg er wel voor dat u het binnen een aantal dagen opeet, want daarna treedt koudebederf in.” Koudebederf verandert onder meer de structuur en de smaak van het product, waardoor het eigenlijk niet meer te eten is. Om groente en fruit zo lang mogelijk goed te houden in de koelkast is het ook belangrijk dat uw exemplaar goed ‘afgesteld’ staat. “4 graden is de ideale temperatuur.”

Nat bewaren

Door de warmte, zal groente en fruit buiten de koelkast sneller uitdrogen.Voor kropsla heeft het voedingscentrum de volgende oplossing: in water zetten en in de koelkast plaatsen. U moet dan de onderkant van de sla afsnijden en met de afgesneden kant in  een bakje met water plaatsen. Verse kruiden kunt u ook het best vochtig en in de koelkast bewaren als het binnen warm is. “U kunt de blaadjes bijvoorbeeld inwikkelen in nat keukenpapier”, aldus het Voedingscentrum. Daarnaast is het verstandig om aangesneden groente en fruit bij warmte altijd te bewaren in de koelkast. Dit hoeft u niet per se nat te bewaren.

Bewaren in de vriezer

Heeft u groente en fruit gekocht, maar kunt u het allemaal niet zo snel opeten? Dan is invriezen ook nog een optie. Heel veel producten lenen zich prima voor de vriezer en zijn in ingevroren toestand soms meer dan 1 jaar te bewaren. Kersen, bijvoorbeeld, kunt u 8 tot 12 maanden bewaren in de vriezer, terwijl u ze bij warm weer binnen 3 dagen bederven.

Wij hebben een tijdje gelezen een artikel geschreven over het invriezen van groente, fruit en kruiden. Hierin beschrijven wij onder meer welke voedingsmiddelen u in het vriesvak kunt bewaren en hoe u ze het best kunt prepareren voordat u ze hier in doet.

Hoe zit het u ook alweer?

Dit artikel richt zit op groente- en fruitsoorten die eigenlijk niet in de koelkast moet bewaren. Iedereen die niet weet om welke groente en fruit het hier gaat, kan de bewaarwijzer van het Voedingscentrum raadplegen. Deze vindt u op de website van deze organisatie.

(Bron: Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ton Voorn says:

    Prima adviezen, ik zal er een lijstje van maken.
    Ton V