sporten

Uitgesport? Lees deze tips voor na het trainen

Sporten is goed voor uw gezondheid, werkt vaak ontspannend en u bouwt er een betere conditie mee op, alleen maar voordelen dus. Maar al die voordelen komen nog beter tot hun recht wanneer u ook nadenkt bij wat u na het trainen doet. Met de volgende tips haalt u het meest uit uw sportieve gedrag.

Rekken en strekken

Vergeet na het sporten niet goed te rekken en strekken. Hiermee vermindert u spierpijn, ontspant uw zenuwstelsel en houdt u uw lichaam soepel. Een zogenoemde ‘cooling-down’ na het sporten is dus erg belangrijk om uw lichaam bij te laten komen bij alle inspanningen. Hetzelfde geldt voor een ‘warming-up’, waarbij u uw spieren opwarmt voordat u aan uw training begint. Een bijkomend voordeel is dat door altijd goed op te warmen en af te koelen, de kans op blessures kleiner wordt en u uw trainingen in de toekomst ook steeds soepeler zult doorkomen.

Goed uitrusten

Een goede nachtrust is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker na het sporten is het slim om genoeg rust te nemen. Uw spieren hebben die rust namelijk nodig om bij te komen van de inspanning. Sporten is, zeker wanneer u net begint, namelijk een ware aanslag op uw spieren, vandaar ook de spierpijn. In principe is dit helemaal niet slecht voor uw spieren, ze worden juist sterker wanneer u ze regelmatig traint. Maar vergeet na een avondje sporten niet op tijd naar bed te gaan, door te slapen rust uw lichaam zowel mentaal als fysiek weer helemaal uit.

Koffie na het sporten? Beter van niet

Drinkt u na het sporten graag een kop koffie? Dan kunt u dat beter vervangen door een glas water. Uw lichaam heeft na inspanning namelijk behoefte aan hydratatie, niet aan cafeïne. Daarom is het beter om een tijdje te wachten met het drinken van koffie nadat u heeft gesport.

Eten is belangrijk

Het kwijtraken van kilo’s is voor veel mensen een reden om te sporten, maar juist nadat u intensief heeft gesport is het belangrijk om genoeg te eten. Wanneer u na het sporten steeds niet eet, krijgen uw energieniveau en spijsvertering steeds een klap waardoor u op den duur juist zwakker wordt. Daarnaast schiet uw lichaam in de spaarstand wanneer u niet eet, maar toch energie verbruikt, waardoor u juist minder calorieën verbrandt.

Genoeg koolhydraten

Wanneer u spieren wil opbouwen door te sporten, wordt vaak aangeraden om vooral veel eiwitten binnen te krijgen. Maar koolhydraten zijn minstens net zo belangrijk. “Koolhydraten zijn essentieel voor het aanvullen van het glycogeen in je spieren. Alleen daardoor zal je lichaam zichzelf herstellen en de spier weer opbouwen”, aldus diëtiste Rachel Fine tegen de Amerikaanse fitnesswebsite PureWow.com. U kunt koolhydraten en eiwitten het best combineren door bijvoorbeeld noten, fruit of lijnzaad aan een schaaltje yoghurt of eiwitshake toe te voegen.

Pas op met eiwitshakes

Die eiwitshakes zijn erg populair onder fanatieke sporters. Maar het Voedingscentrum legt uit dat eiwitshakes vooral zijn bedoeld voor intensieve sporters, die veel aan krachttraining doen. Recreatieve sporters hebben deze eiwitshakes eigenlijk niet per se nodig. Wanneer u een gezond eetpatroon heeft krijgt u namelijk al genoeg eiwitten binnen. Daarnaast is het beter om eiwitten uit echt eten te halen dan uit speciale eiwitshakes.

Ontwikkel een ritme

Als laatste is het belangrijk om een ritme te ontwikkelen. Inconsequentie komt uw lichaam namelijk niet ten goede als het om sporten gaat. Het is beter om bijvoorbeeld 2 keer per week kort te sporten en dit vervolgens elke week vol te houden, dan eens in de zoveel tijd een hele middag in de sportschool te staan.

(Bron: Margriet, Voedingscentrum, PureWow)

Geef een reactie