Spierpijn

Spierpijn: waarom heeft de een er meer last van dan de ander

Na een stevige wandeling, een uitgebreide training in de sportschool of oefeningen thuis is de kans groot dat u daar de dag erna spierpijn van heeft. De een kan niet meer op of om, de ander voelt een lichte spanning in de spieren. Waarom hebben sommige mensen meer last van spierpijn dan anderen?

Overbelasting

Spierpijn is een ophoping van afvalstoffen in de spieren. Die ophoping ontstaat door een overbelasting van de spieren. De acute pijn ontstaat al tijdens het sporten. Dan verzuren de spieren, dat is het gevoel dat uw benen of armen niet meer meewerken. De pijn kan ook later ontstaan, een dag of 2 dagen later.

Spierschade

Grenzen opzoeken is goed, dan komt u ook verder, maar respecteer die grens wel. Want als u te ver gaat, kan er spierschade optreden. Spierpijn die u de dagen erna voelt, gaat in net als acute spierpijn, in principe vanzelf weer over. Blijven klachten aanhouden, ga dan naar de huisarts of fysiotherapeut, want dan is er mogelijk meer aan de hand.

Afhankelijk van verschillende factoren

Waarom heeft de een meer last van spierpijn dan de ander? Dit is van een aantal factoren afhankelijk. Wie niet vaak (intensief) beweegt, zal eerder last hebben van spierpijn. De spieren zijn de belasting niet gewend. Blijf daarom zoveel mogelijk, verspreid over de dag, in beweging. Dat houdt de spieren soepel. Een andere reden voor spierpijn is juist overbelasting. Het is een signaal dat u te ver bent gegaan. De spieren moeten dan hard aan de slag om te herstellen. Train niet te zwaar, bouw het langzaam op. Dan vergroot u op een natuurlijke manier de spierbelasting.

spierpijn
Lees ook: Soorten spierpijn, dit is eraan te doen en zo voorkomt u het

Vaak last

Wie langdurig last heeft van spierpijn heeft waarschijnlijk onvoldoende rust genomen tussen de inspanningsmomenten. Het lichaam, de spieren, moeten van een inspanning herstellen. Als daar niet voldoende tijd voor wordt genomen, wordt het een aaneenschakeling van spierpijn. Op den duur kan dit leiden tot blessures. Neem uw rust.

Is spierpijn te voorkomen?

Misschien niet helemaal, maar u kunt wel een aantal dingen doen. Een warming-up bijvoorbeeld. Maak de spieren voor u aan een stevige inspanning begint, warm. U bereidt de spieren dan voor op de inspanning die komen gaat. Kijkt u weleens naar Nederland in Beweging? Ook Olga Commandeur en Duco Bouwens beginnen de oefeningen met een warming-up. Doe ook na het sporten rek- en strek oefeningen. Dan haalt u de spanning van de spieren.

(Bron: Apotheek.nl, Margriet, Thuisarts, artsenzorg.nl)

Geef een antwoord