slaapproblemen

Slaapproblemen? Misschien helpen deze tips

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer Nederlanders kampen met slaapproblemen. Maar liefst een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder kampt in 2018 met slaapproblemen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Slaapproblemen zijn niet zomaar opgelost, maar misschien dat onderstaande tips u kunnen helpen bij een betere nachtrust.

Klachten

Onze slaap wordt veelvuldig onderzocht. Het CBS onderzoekt ons slaapgedrag als onderdeel van de Gezondheidsenquête. Dit onderzoek wordt sinds 1981 elk jaar gedaan. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat meer dan voorgaande jaren, we last hebben van slaapproblemen. De meest gehoorde klachten zijn: moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen of te vroeg wakker worden.

Niet zomaar opgelost, maar deze tips kunnen helpen

Slaapproblemen kennen verschillende oorzaken en zijn ook niet zomaar opgelost, maar er is een aantal factoren die bij kunnen dragen aan een betere nachtrust. Dat begint bijvoorbeeld al bij uw kussen en matras. Zorg dat u zonder pijnklachten in bed ligt. Daarnaast is het belangrijk om in een donkere kamer te slapen. Daglicht, licht van een scherm of van een lantaarnpaal kunnen er voor zorgen dat u minder goed slaapt. Licht activeert het brein, waardoor goed doorslapen niet lukt. Daarnaast is de temperatuur en de mate waarin een kamer wordt geventileerd van belang. Want hoewel er menig discussie over is, is slapen met het raam open beter. Zo kunnen de schadelijke stoffen die wij uitademen naar buiten. Lees in ons artikel 10 tips om beter te slapen wat u nog meer kunt doen voor een betere nachtrust.

Tekort is niet zomaar opgelost

Wie door slaapproblemen een slaaptekort heeft opgelopen, lost dit niet op door in het weekend of op vakantie uit te slapen. Het is voor een goede slaap belangrijk om regelmatig en voldoende uren te slapen. Regelmatig, dus op vaste tijden, en hoeveel uur verschilt voor iedereen. Het belangrijkste is dat u na een nacht slapen fris en fit wakker wordt. Het gevoel heeft dat u uitgerust bent.

Uit het onderzoek van CBS komt ook naar voren dat slaapproblemen vaak samenhangen met een slechte geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn. Bent u boos, bezorgd of zit u ergens mee? Probeer deze gevoelens niet mee naar bed te nemen. In veel gevallen blijven zorgen door het hoofd spoken, waardoor het piekeren begint. Dat piekeren niet bevorderlijk is voor de slaap, laat zich raden.

Ontspanning

Wie niet goed slaapt, kan kiezen uit een heel scala aan slaapmiddelen die een goede nachtrust beloven. Melatoninepillen zijn hier een voorbeeld van. Deze pillen zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en daar maken slaapexperts zich zorgen over. Want in tegenstelling tot wat ze beloven, bevorderen de melatoninepillen de slaap niet. Sterker nog, ze werken dit juist tegen. Heeft u last van slaapproblemen, maak het bespreekbaar. Ontspanning voor het slapengaan is belangrijk, maar lukt het u niet alleen, bespreek het met de huisarts voor u zich tot medicijnen wendt.

In het MAX-radioprogramma Haandrikman! spreekt Bert met slaap performance coach, Floris Wouterson over slapen. Het programma is te beluisteren op NPO Radio 5 van 12.00 – 14.00 uur. Hieronder kunt u het fragment terugluisteren.

Lees ook: Vaak vermoeid? H – erdoor kan uw vermoeidheid veroorzaakt worden , Samen slapen of alleen, wat is beter voor een goede nachtrust? , Slapen in het vliegtuig? Met deze tips lukt het (hopelijk) wel , Tips om goed te slapen tijdens tropische nachtenLekker slapen door daglicht , Groot slaaponderzoek: we slapen lang, maar niet goed en vrouwen slapen het slechtst en Slapen is onmisbaar

Geef een reactie