Raam open of dicht

Wat is beter: slapen met het raam open of dicht

Een onderwerp waar nogal eens discussie over is in de slaapkamer, is of het raam nu open op dicht moet tijdens de nacht. Want de één vindt het veel te koud met het raam open en de ander doet geen oog dicht als de ramen potdicht zitten. Maar de hamvraag is: wat is beter? 

Ventilatie

Los van wat goed is, is één ding heel belangrijk in de slaapkamer en dat is ventilatie. Niet alleen in de slaapkamer, dat is goed voor het hele huis. Een niet goed geventileerd huis kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Voor mensen die last hebben van huisstofmijt is ventileren essentieel. Want schimmels gedijen in droge lucht minder goed. En dan is af en toe een raam openzetten niet voldoende. Want frisse lucht is soms al binnen een half uur weer verdwenen. Goed ventileren is 24 uur per dag noodzakelijk. Dus zet ventilatieroosters en klap- of kiepramen altijd open zodat er constant frisse lucht naar binnen kan. Beschikt uw huis over een mechanische ventilatie, zet die dan te alle tijden aan.

Open of dicht?

Argumenten om de ramen dicht te houden zijn er natuurlijk ook. Met de ramen dicht heeft u minder last van eventueel geluidsoverlast en maakt u het inbrekers minder makkelijk om naar binnen te komen. In de maanden dat het kouder is buiten, heeft u met het raam open ook warmteverlies. De meest ideale temperatuur voor de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden. Is het te warm dan slaapt u onrustig door het zweten, is het te koud dan is uw lichaam continue bezig om de temperatuur te regelen, met als gevolg dat u ook onrustig slaapt.

Koolstofdioxide

Maar waarom is het ventileren van de slaapkamer extra belangrijk? Ten eerste is het vaak een niet al te grote ruimte. Maar veel belangrijker is dat we tijdens onze slaap koolstofdioxide uit ademen. En hoewel een hogere concentratie koolstofdioxide niet direct een gevaar vormt voor de gezondheid, heeft het wel invloed op onze slaap. Uit onderzoek door de Universiteit van Eindhoven blijkt, dat we dieper slapen en minder vaak wakker worden als er minder koolstofdioxide in de lucht zit. De Denen onderzochten daarnaast ook of kooldioxidewaarden in de lucht van invloed zijn op ons dagelijks leven. En dat heeft zeker effect. Hoe lager de waarden, hoe beter het concentratieniveau is gedurende de dag. Genoeg redenen om de ramen in de slaapkamer open te laten staan.

(Bron: Gezondheidsnet)

Geef een reactie

Reacties (6)

  oosterwijck says:

  Onmiddellijk rijst bij mij de vraag op: Waar woont die slaper dan? … Ik woon in een rustige buitenwijk in een park. In een frisse omgeving. Mijn raam is altijd open, zowel ’s nachts als overdag, zowel zomer als winter. Ik heb altijd frisse lucht. Ik hoor ’s nachts geen enkele geluid (behalve als er nauwelijks hoorbaar 1x per jaar een popconcert gaande is, op grote afstand). Dan zijn we in ons tweede huis, in Belgie. Maar je zult maar in de stad, in een drukke straat, met veel verkeer of uitgaanspubliek wonen (drie hoog zonder lift). Met veel geluid- en stankoverlast. Mensen die in een slechte omgeving wonen, hebben niet alleen het probleem van ventileren, maar ook van vervuiling en stress, waardoor ze vaker ziek zijn en uiteindelijk eerder sterven. Voor die mensen betekend ventileren, vervuilen. Die mensen hebben de raam dicht, zowel overdag als ’s nachts. Bij die mensen maakt het niet uit en heeft ventileren geen enkele zin. En nog een nakomend argument: voor veel mensen is ventileren of frisse lucht, niet meer als tocht. Die zijn vervreemd van zichzelf.

  vogelman says:

  wanneer de woning uitgerust is met een goede luchtbehandelingmechanisatie is open ramen overbodig,eigenlijk negatief

   oosterwijck says:

   vogelman

   Wat is “lucht behandelingsmechanisme”? … In een gewone woning zit hooguit mechanische ventilatie (een propellor die lucht van buiten naar binnen blaast en van binnen naar buiten afzuigt (inclusief kook en bak luchtjes). En dat is dezelfde lucht, die door een open raam naar binnen komt. Welke gewone woning heeft een luchtbehandeling (zuivering van ongewenste stoffen en eventueel koeling en/of verwarming)?

  hemari says:

  tocht bestaat écht als ik s’nachts aan voor en acterkant van mijn appartement de ramen open zet, kan ik de daarop volgende ochtend bijna niet meer praten, “schorrekeel” oosterwijk” !

  oosterwijck says:

  Hemari

  Niet voor en achter, de ramen openzetten. Aan één zijde is voldoende. er is meer tussen zwart en wit. Er is meer tussen alles of niets.

  Weerhier says:

  Wij slapen in een kamer apart. Mijn vrouw is, evenals ikzelf, COPD patiënt. Zij slaapt onder het enige klapraam en dat is dus ’s nachts dicht. Maar we hebben geen deur tussen slaapkamer en de rest van het huis. Bij het dagelijks mooie weer staat de deur naar het balkon constant open tot ’s avonds laat
  Indien de actuele conditie het toelaat, slapen we heerlijk..