vermoeidheid

Vaak vermoeid? Hierdoor kan uw vermoeidheid veroorzaakt worden

Weinig energie, prikkende ogen, geheugenproblemen en hoofdpijn, zomaar een aantal verschijnselen die optreden wanneer u in meerdere mate vermoeid bent. Voor vermoeidheid zijn heel veel oorzaken aan te wijzen. We zetten aantal veelvoorkomende redenen voor u op een rij.

Meestal is een nachtje goed slapen genoeg om te herstellen als u zich eens een dag futloos voelt. Maar door verschillende redenen kan vermoeidheid langer aanhouden. Zoals:

Structureel te weinig slapen

Iedereen heeft weleens een mindere nacht, maar wanneer er sprake is van structureel slaapgebrek, slaat vermoeidheid toe. Wie altijd te laat naar bed gaat, maakt keer op keer te weinig uren. Maar de slaap kan ook verstoord worden door geluidsoverlast, piekeren of lichamelijke klachten als rusteloze benen. Probeer de omstandigheden om te slapen in elk geval zo optimaal mogelijk te maken, door op een vast tijdstip te gaan slapen, apparaten als de mobiel uit de slaapkamer te weren en de slaapkamer donker genoeg te maken.

Verstoord slaappatroon

Wie bijvoorbeeld vanwege werk altijd maar weer op onregelmatige tijden slaapt of veel nachtdiensten draait, kan te maken krijgen met een verstoring van de biologische klok. Het is vaak lastig als u moet slapen op een moment dat u eigenlijk niet moe bent en moet werken als u juist wel moe bent. Om de slaapkwaliteit en daarmee het energieniveau te verbeteren kan het helpen om de slaapkamer donker, koel en zo stil mogelijk te houden.

Slaapapneu

Bij een slaapapneu treedt er meerdere keren per nacht een ademstilstand op. De hersenen krijgen hierdoor minder zuurstof en geven een alarmsignaal af. Dit zorgt ervoor dat de slaap minder diep wordt of dat iemand zelfs even helemaal ontwaakt. Doordat dit meerdere keren per nacht gebeurt, rust iemand niet goed uit. Een bijkomend verschijnsel van een slaapapneu is vaak snurken, iets wat een partner weer uit de slaap kan houden. Bij ernstige slaapapneu kunnen speciale maskers of beugels helpen. Ook afvallen, stoppen met roken en geen alcohol drinken in de 2 uur voordat u gaat slapen kan de klachten verminderen.

Trage schildklier

Bij een te traag werkende schildklier worden er te weinig hormonen aangemaakt die onder andere de stofwisseling regelen. Dit zorgt voor een vermoeid gevoel. Ook hebben mensen het vaak koud en is er wat gewichtstoename. Bloedonderzoek kan aantonen of er sprake is van een trage schildklier en medicijnen kunnen het tekort aan hormonen eventueel aanvullen.

Bloedarmoede

Bij te weinig rode bloedcellen in het bloed kan zuurstof minder goed door het lichaam vervoerd worden. Door deze bloedarmoede treden vermoeidheid, duizeligheid en een slap gevoel op. Bloedverlies, ijzergebrek of een aandoening waarbij de aanmaak van rode bloedcellen wordt tegengewerkt kunnen oorzaken zijn. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende soorten behandelingen.

Depressie

Bij een depressie zijn er niet alleen psychische klachten, vaak treden ook allerlei lichamelijke problemen op als vermoeidheid, hoofdpijn en een verminderde eetlust. Als de depressieve klachten niet na enkele weken vanzelf overgaan, is meestal hulp nodig in de vorm van medicatie en/of psychologische hulp. Andersom kunnen slaapproblemen juist ook een depressie aanwakkeren.

Onvoldoende voeding

Het lichaam heeft brandstof nodig om goed te functioneren. Wie te weinig voedingstoffen binnen krijgt zal dit merken aan een futloos gevoel. Een goed ontbijt en voldoende eiwitten en koolhydraten houden het energieniveau beter op peil.

Uitdroging

Naast te weinig voedingsmiddelen kan het lichaam ook vermoeid raken als het te weinig vocht heeft om goed te kunnen functioneren. Ook als u geen dorst heeft is het belangrijk voldoende te drinken, dus drink de hele dag door. U heeft minstens 1,5 liter vocht per dag nodig. In haar column geeft Janny van der Heijden tips om voldoende (water) te drinken.

Cafeïne

Cafeïne in koffie geeft een fit gevoel, maar een teveel aan cafeïne werkt juist averechts en maakt slaperig. Wie gevoelig is voor cafeïne kan dit ’s avonds nog merken bij het slapen gaan. Stop daarom tijdig op de dag met cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, cola en chocola, maar stop hier niet in 1 keer helemaal mee, want dan kunt u ontwenningsverschijnselen krijgen.

Voedselallergie of –intolerantie

Mensen merken na het eten van een maaltijd weleens dat zij zich daarna vermoeid voelen. Het zou kunnen dat er dan niet goed op bepaalde voedingsmiddelen gereageerd wordt. Het kost het lichaam namelijk veel energie om op het allergeen te reageren. Via een eliminatiedieet kan worden uitgezocht om welke voedingsmiddelen het precies gaat. Er wordt dan steeds een mogelijke kandidaat achterwege gelaten en in een eetdagboek wordt bijgehouden hoe iemand zich voelt. Een bloedonderzoek waarbij voedselspecifieke IgG-antilichamen worden gemeten is ook een mogelijkheid.

Urineweginfectie

Bij een urineweginfectie kunnen de symptomen als vaak moeten plassen en een branderig gevoel weleens achterwege blijven, terwijl er toch een infectie gaande is. Soms is er dan wel van vermoeidheid sprake. Een urinetest kan aantonen of er van een infectie is en in dat geval kan antibiotica voorgeschreven worden.

Diabetes

Doordat bij diabetes het suiker dat in het bloed aanwezig is niet in energie omgezet kan worden, krijgt het lichaam te weinig energie. Hierdoor treedt een vermoeid gevoel op. Afhankelijk van het type diabetes is er insuline nodig of kan het helpen om anders te eten en meer te bewegen.

Hartproblemen

Wie zonder het te weten rondloopt met hartproblemen, kan merken dat bezigheden die voorheen nog makkelijk gaan, opeens veel energie kosten. Als de normaalste dingen u opeens snel moe maken, is het raadzaam om uit te laten sluiten dat het om het hart gaat.

Chronische vermoeidheid

Tenslotte kunt u te maken hebben met chronische vermoeidheid. Ook hierbij levert de kleinste inspanning vaak al enorme vermoeidheid op. Ernstige vermoeidheidsklachten kunnen duiden op het chronisch vermoeidheidsyndroom, ook ME of CVS genoemd. Naar de oorzaak hiervan wordt nog onderzoek gedaan.

Lees ook: vermoeid achter het stuur is gevaarlijker dan u denkt.
Eindejaarsvermoeidheid verslaat u met deze tips.
Samen slapen of alleen, wat is beter voor een goede nachtrust?
Vaak slaperig na het eten? Dit is waarom.
Slaapproblemen niet opgelost door bijslapen in het weekend.
Slaapproblemen: 1 op de 5 heeft ze.
Diagnose slaapapneu makkelijker vast te stellen.
Slapeloosheid van grote invloed op depressie.
Last van gevoelige darmen? Dan kunt u deze voedingsmiddelen beter laten staan.
Niet biologische klok, maar genetische aanleg blijkt de oorzaak van slapeloosheid.
Dit doet de lengte van een middagdutje met uw lichaam en geest.

(Bron: Gezondheidsnet, Thuisarts.nl, umcg.net, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

  AnnemieMH says:

  De meeste oorzaken die hierboven worden genoemd, is een een gevolg van jaren onbehandeld slaapapneu. Tip, ga naar een slaapkliniek en laat je testen, mocht er apneu worden geconstateerd, dan ga je een therapie traject in. Waardoor veel van de klachten minder worden. Voor meer informatie kijk op de apneuvereniging.nl

  Suzanne says:

  ik mis nog een oorzaak. Je kunt ook fibromyalgie hebben, die heeft ook een paar soorten vermoeidheden.

  Anne70 says:

  Ik lees hier heel veel over vermoeidheid, maar waar je niets over hoort is een tekort aan B12.
  Dit wordt door velen , ook zeker huisartsen niet serieus genomen, ze noemen het ook een vergeten ziekte. Er is tegenwoordig erg weinig over bekend.
  Maar ik heb een dochter van 37 jaar, die sinds jaren heel erg vermoeid is en heeft daarbij heel veel kwalen, teveel om hier op te noemen. Ook die hierboven genoemd worden.
  Ze heeft jaren bij haar huisarts gelopen om uit te vinden wat de oorzaak van haar klachten zijn. Ze kreeg ook een te langzame schildklier (komt ook door B12 tekort), heeft inmiddels immuunziektes, er was bloed geprikt en het bleek dat haar B12 heel laag was. Haar arts wilde er niet aan dat het weleens daardoor kon komen . Zij is er heel veel over gaan lezen en al haar kwalen en ziek zijn bleek toch afkomstig te zijn van B12 tekort en de vermoeidheid en de intense kou die zij voelt, (dat is dus paarse lippen en witte vingers en intense kou van binnen in het lichaam en dat met 24 gr buiten) was een duidelijke oorzaak van B12 tekort, zij heeft ook allerlei neurologische uitvallen, wat zou kunnen leiden dat zij in een rolstoel terecht kan komen.
  B12 tekort kan je door verschillende oorzaken krijgen, bij haar komt het doordat haar lichaam geen B12 opneemt
  Ze heeft uiteindelijk na veel gedoe een verwijsbrief voor een B12 instituut en nu injecteert zij zichzelf om de 3 dagen met B12. Het is een ziekte met vallen en opstaan. Denk je het gaat goed en je onderneemt dingen, wordt je er de andere dag(en) op afgerekend, dan krijg je een terugval en slaat de vermoeidheid dubbel toe.
  Jammer dat hier in heel veel gevallen zo weinig aandacht voor is, want er zullen veel mensen zijn, die last hebben van B12 tekort en het wordt vaak verkeerd behandelt

  Robbert Haaksbergen says:

  De tip hieronder / hierboven van vitamine B12 van Anne70 is een zeer goede. Ook tekorten aan andere vitamines en mineralen kunnen een rol spelen.

  Mijn aanvulling op dit artikel: Er kan ook sprake zijn van een lage bloedsuiker, zónder dat er sprake hoeft te zijn van diabetes. Dit is ook een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid. Om dit direct te verhelpen moet men iets zoets eten, na een paar minuten is het probleem opgelost. U kunt het in ieder geval proberen. Als u merkt dat na het zoete, uw vermoeidheid verdwijnt, lag het overduidelijk aan uw bloedsuiker.

  U kunt het ook te warm hebben, trek dan wat kleding uit. Zet een ventilator voor uw gezicht. Of neem douche om af te koelen. Daarmee komt de doorbloeding op gang en dat levert direct een beetje extra energie op.

  Ondervoeding (te weinig eten) is tevens een oorzaak van vermoeidheid. Eet een flinke maaltijd en test of uw energie daardoor toeneemt. Zo ja, dan lag het daaraan. Lage bloeddruk is een oorzaak van moeheid. After dinner dip (teveel eten), daarna moe worden is een oorzaak.

  Teveel fysieke inspanning kan ook een oorzaak zijn (lichamelijk te actief of te langdurig bezig geweest zijn).

  Een belangrijke oplossing voor vermoeidheid is een kort dutje doen, dit heet een powernap en is een dutje van maar 20 tot 60 minuten. Zet een wekker en neem een glas water (of liever 2!) zodra de wekker overgaat om gemakkelijk uit bed te komen en te voorkomen dat u door blijft slapen. Een glas water maakt namelijk wakker en voorkomt dat u urenlang in uw bed blijft liggen. Een kort dutje is een zeer effectieve oplossing.

  Groet,

  Robbert Haaksbergen