slapen

Lekker slapen door daglicht

Wie ’s nachts diep en ononderbroken wil slapen doet er goed aan om overdag naar buiten te gaan. Daglicht heeft namelijk een positief effect op het slaapgedrag, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences, dat verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Naar buiten

Het is niet het eerste onderzoek dat de RUG doet naar het slaapgedrag van de mens, maar opvallend aan het jongste analyse is dat is vastgesteld dat het effect van zonlicht en buitenlucht het hele jaar door een positief effect heeft op de nachtrust. Met name ’s ochtends een uur buiten zijn, zorgt ervoor dat u ’s avonds eerder moe wordt en beter slaapt. Om dit te kunnen vaststellen zijn 20 gezonde proefpersonen 2 jaar lang gevolgd. Zij dragen elk een apparaatje bij zich dat vaststelt hoe hoog de lichtintensiteit is waaraan zij worden blootgesteld. Tevens is de diepte van hun slaap gemeten.

‘8 uur slaap verplicht’

Ook de Amerikaanse neuroloog Matthew Walker van de Universiteit van Californië heeft onderzoek gedaan naar het slaapgedrag van de mens. Hij is tot de conclusie gekomen dat te weinig slaap schadelijker is dan tot nu toe bekend is. In zijn nieuwe boek Why We Sleep beschrijft hij dat 8 uur slapen per nacht echt een minimum is en dat dokters het zelfs voor zouden moeten schrijven. Walker zegt dat er een duidelijk verband is tussen te kort slapen en een verhoogd risico op kanker en andere ziektes. “Na een nacht van 4 à 5 uur slaap, dalen je natuurlijke kankerwerende cellen met 70 procent. Ook is er een verband tussen slaaptekort en darm-, prostaat- en borstkanker”, zegt Walker in de Britse krant The Independent.

Uit recent onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat Nederlanders over het algemeen gezien genoeg slapen, maar dat zij wel vaak ’s nachts wakker worden. Met name vrouwen hebben hier last van.

(Bron: De Morgen, NOS. ANP, Hersenstichting)

Geef een reactie