slaaptekort

Slaaptekort niet opgelost door bijslapen in het weekend

U kent het wel. U heeft een week hard gewerkt. Vroeg op en soms net iets te laat naar bed waardoor uw slaaptekort oploopt. U kunt niet wachten tot het weekend is, want dan gaat u het tekort bijslapen. Of werkt dat toch niet zo? Nee, helaas niet. Uit recent onderzoek blijkt dat we ons tekort niet bij kunnen slapen door in het weekend uit te slapen. Daarnaast kan slaaptekort gevolgen hebben voor ons gewicht en het risico op diabetes type 2.

Consequent 7 uur per nacht

Voor veel mensen is het weekend een moment om even op adem te komen. Ze proberen in veel gevallen door uit te slapen het in de werkweek opgelopen slaaptekort weer bij te slapen. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Colorado Boulder is dit te vergeefs. Volgens onderzoeker Ken Wright kunnen we het beste consequent nachten van 7 uur maken. “Houd je aan een vast slaapprogramma van ongeveer 7 uur. Dat werkt het beste en is het gezondste”, zegt Wright van de University of Colorado Boulder.

Risico op overgewicht en diabetes

Naast het tekort aan slaap wat een effect heeft op ons dagelijks functioneren, heeft het ook gevolgen voor ons gewicht en risico op diabetes type 2. Mensen die gedurende de week kortere nachten maken, eten in de avond meer en hebben daardoor het risico om aan te komen. Dat risico wordt niet verkleind door in het weekend bij te slapen. De onderzoekers hebben daar een logische verklaring voor. De biologische klok wordt door het langer slapen in het weekend in de war geschopt. Het lichaam ervaart de kortere en langere nachten als een soort jetlag. Door die jetlag wordt het ritme verstoord waardoor men doordeweeks meer gaat eten. De onderzoekers hebben zelfs aanwijzingen gevonden dat bij mensen die het tekort in het weekend bij willen slapen de insulinegevoeligheid afneemt. Hun bloedsuikerspiegel stijgt wat op de termijn kan leiden tot diabetes type 2.

Uitslapen is zinloos

Volgens neuroloog en slaapspecialist Hans Hamburger, van het Boerhaave Medisch Centrum, rusten we alleen uit van diepe slaap. En dat doen we alleen in de eerste helft van de nacht. Vandaar dat uitslapen geen extra voordeel heeft. Hamburger kan zich helemaal vinden in de uitkomsten van zijn collega-onderzoekers. “Nederlandse slaapexperts weten al lang dat uitslapen zinloos is”, zegt Hamburger tegen EditieNL. Een nuance is nog wel op zijn plaats volgens Hamburger, want niet iedereen met een slaaptekort heeft grote kans op overgewicht en diabetes. “Het is niet zo dat iedereen alles krijgt. Bij het krijgen van ziektes spelen altijd erfelijke en uitlokkende factoren mee. Dus ook al heb jij een chronisch slaapgebrek, dat wil niet meteen zeggen dat jij ook deze ziektes ontwikkelt.”

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een reactie