melatonine

Waarom u beter geen extra melatonine kunt nemen als u niet kunt slapen

Wie moeite heeft om in slaap te vallen ’s avonds of juist om ’s nachts door te slapen gebruikt misschien wel slaappillen. Pilletjes met melatonine erin zijn vrij verkrijgbaar in de drogisterij of apotheek. Maar de pilletjes zijn eigenlijk niet zo goed om te gebruiken bij slaapproblemen. We leggen het uit.

Melatonine is ons slaaphormoon

Melatonine is een slaaphormoon wat wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Het regelt ons slaap-waakritme. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat we slaperig worden als het donker wordt. Bij ieder mens wisselt het wanneer de pijnappelklier in de hersenen begint met aanmaken van melatonine. Dit kan om 19.00 uur al zijn, maar ook om 21.00 uur. Een paar uur na middernacht is de hoeveelheid melatonine in ons lichaam op het hoogst. Daarna neemt het weer af, zodat we ’s ochtends weer wakker worden. Bij een gezond slaapritme is dan bijna alle melatonine weer uit het bloed verdwenen.

Slecht slapen komt veel voor in Nederland. Uit een onderzoek van een aantal jaar geleden blijkt dat 12,3 procent van de Nederlanders een middel gebruikt om de slaap te verbeteren. Een kwart van die mensen neemt melatoninepillen. Volgens slaapprofessor Gerard Kerkhof is het toch geen goed idee om slaappillen te nemen.

‘Externe melatonine schopt het ritme in de war’

“Uit meta-analyses van verschillende internationale studies blijkt dat mensen niet significant eerder in slaap vallen na het nemen van een melatoninepil”, vertelt de slaapexpert aan Nu.nl. “Ook op doorslapen scoort melatonine niet significant.” Volgens hem schopt externe melatonine (zoals in een pilletje) de eigen slaaphormoonhuishouding in de war. “Melatonine toevoegen kan de biologische klok verschuiven. Je komt ermee van de regen in de drup, want het leidt tot meer slaapproblemen.”

Alleen bij ernstige jetlagklachten

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) raadt het gebruik van melatonine af. Alleen bij ernstige jetlagklachten kan een pilletje helpen om het dag-nachtritme weer op orde te krijgen. Het wordt gezien als onschadelijk alternatief voor slaappillen. “Ook al gebruikt een patiënt melatonine om de juiste indicatie, dan kan het middel door een verkeerd moment van inname of door een verkeerde dosering averechts effect hebben. Het moment van inname is afhankelijk van het slaapprobleem en van het eigen bioritme. De dosering is afhankelijk van de eigen melatonine-aanmaak en –afbraak”, is te lezen op de website.

Moment van innemen

Het moment om melatoninepilletjes in te nemen is dus moeilijk in te schatten. Veel verpakkingen geven aan dat het een half uur tot een uur voordat u naar bed gaat ingenomen moet worden, maar volgens de Consumentenbond werkten de tabletten alleen als u het ongeveer 5 uur voor u zelf melatonine aanmaakt in te nemen. Maar dat moment is dus voor iedereen anders. Via een speekselonderzoek kan onderzocht worden wanneer uw lichaam zelf de melatonine aanmaakt en hoeveel dat dan is. Dit zou kunnen helpen voor mensen met ernstige slaapproblemen.

Pak slaapklachten aan in plaats van een pilletje te nemen

De NHG en slaapexpert Kerkhof adviseren om eerst uit te zoeken wat de reden voor de slaapklachten is, in plaats van de pilletjes te gaan slikken. “Het grootste deel van onze slaapproblemen komt voort uit de manier waarop we overdag ons leven leiden. En we zijn ’s avonds ook veel te druk. Geef het lichaam en het brein tijd om tot rust te komen. Licht, ook van lampen en computer-, televisie- of telefoonschermen, remt de eigen aanmaak van melatonine. Het houdt je alert”, zegt Kerkhof. Het is aan te raden een uur voordat u naar bed gaat helemaal tot rust te komen en geen schermen meer te zien.

Zoekt u nog tips om beter te slapen? Lees dan deze 10 tips eens.

(Bron: Nu.nl, NHG, Consumentenbond, Apotheek.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    anna van kakerken van tilborg says:

    ik ben het TOTAAL oneens met dit bericht. omdat mijn echtgenoot lange tijd als dementerende thuis en in een woonzorghuis heeft gewoond, kon ik vaak niet slapen. nam ik de lichtste melatonine, lukte dat ALTIJD en kon ik de dag weer uitgeslapen en uitgerust weer aan.