slaaponderzoek

Groot slaaponderzoek: we slapen lang, maar niet goed en vrouwen slapen het slechtst

Hoe is het gesteld met de nachtrust van Nederlanders? Nooit eerder is hier zo uitgebreid onderzoek naar gedaan dan door de Hersenstichting nu. In totaal zijn de slaappatronen van 140.000 mensen uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken van de afgelopen 25 jaar bekeken. Daaruit blijkt dat we lang genoeg slapen, maar niet per se goed. Een grote groep Nederlanders heeft slaapproblemen en dan met name vrouwen.

Geen goede nachtrust

Het overgrote gedeelte van de Nederlanders, 90 procent, slaapt de aanbevolen duur van 7 tot 9 uur voor volwassenen. Maar lang slapen betekent helaas niet dat het ook een goede nachtrust is. Vrouwen slapen iets langer dan mannen, maar een stuk slechter: ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot en met 65 jaar gebruikt 11 procent slaapmedicatie, tegen 4,6 procent van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen, tegen 6,1 procent van de mannen.

Slaapproblemen

Er zijn 3 belangrijke slaapproblemen uit het onderzoek naar voren gekomen: moeilijk in slaap komen (neemt langer dan een half uur in beslag), moeite met doorslapen en vroeg wakker worden. Vrouwen hebben hier meer mee te maken dan mannen. Ruim 1 op de 5 mensen van 41 tot 66 jaar wordt te vroeg wakker (24 procent van de vrouwen, tegen 17,6 procent van de mannen). Met name vrouwen vallen na nachtelijk wakker worden weer moeilijk in slaap. Vrouwen komen bovendien veel moeilijker in slaap dan mannen en naarmate mensen ouder worden, worden de verschillen steeds groter. Bij de groep 65+ is het verschil het grootst: 19,9 procent van de vrouwen heeft moeite met in slaap vallen ten opzichte van 7,9 procent van de mannen.

Wanneer is het slapeloosheid?

Er is sprake van slapeloosheid als de symptomen minimaal 3 keer per week voorkomen, dit minimaal 3 maanden aanhoudt en men er ook overdag last van ondervindt. Ook moet er geen sprake zijn van andere verstorende slaapomstandigheden.

Gezondheidsproblemen

Slaap wordt vaak over het hoofd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl, terwijl dit essentieel is. Goed slapen is niet alleen belangrijk om te kunnen functioneren, maar ook om gezondheidsproblemen te voorkomen. Chronisch slecht slapen kan leiden tot allerlei ziektes en aandoeningen. Zoals angststoornissen, depressie en dementie, obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Laagdrempelige hulp ontbreekt

Tegenover NOS zegt Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe hierover: “slaapstoornis is na angststoornis, samen met depressie, de meest voorkomende mentale stoornis en is door de Wereldgezondheidsraad onlangs erkend als afzonderlijke ziekte. Toch is voor depressies de zorg goed geregeld, terwijl dat niet zo is voor slaapstoornissen. Er is een wildgroei aan therapeuten en pillen, maar goede, laagdrempelige hulp ontbreekt.”

Goede experts nodig

Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut, dat de data geanalyseerd heeft vindt dat het hoog tijd is dat de zorg voor mensen met slaapproblemen goed wordt ingericht. “Al die apps die je slaap bijhouden, leiden niet tot gedragsverandering. Daar hebben we goede experts voor nodig, die mensen niet-populaire maatregelen moeten voorhouden. Zo moet je mensen die slecht in slaap komen, vertellen dat ze vooral niet in bed moeten blijven liggen, want dat helpt niet. Ook al slaap je dan bijna een week niet, het is nodig om die slaapdruk uiteindelijk toch te voelen. Dat is afzien, zegt zei tegen NOS.”

(Bron: hersenstichting.nl, nos.nl)

Geef een antwoord

Reactie

    ELIONORA says:

    IK SLAAP HEEL ERG SLECHT, ZÉKER 4x IN DE WEEK….HEB DIT AL JÁREN (MIJN MOEDER HAD DIT OOK) IK MAAK ER GÉÉN PROBLEEM VAN, IN HET BEGIN PROBEER IK DE SLAAP TE PAKKEN….MAAR DAT LUKT EIGENLIJK NIET,DUS GA M´N BED UIT EN IETS DOEN WAAR IK OP DAT MOMENT ZIN IN HEB…EVEN ACHTER DE COMP. LEUKE CREATIEVE PROGRAMMA´S BEKIJKEN….IK MAAK OOK WEL EENS EEN GEDICHTJE…EN DRINK EEN GLAASJE COLA OF WATER ,DAN DUIK IK M´N BED WEER IN…MAAR DAN IS HET VAAK 4 OF 5UUR,MAAR HET IS NIET TE GELOVEN….IK BEN MEESTAL WEER OM EEN UUR OF HALF 8 WEER HELEMAAL FIT. NU KAN IK NATUURLIJK RUSTIG AAN DOEN EN IN DE MIDDAG EEN UURTJE DE OOGJES SLUITEN (78jr) MAAR VROEGER TOEN IK DE HELE DAG IN DE KAPSALON STOND…SLIEP IK DUS OOK MAAR 3 OF 4 UURTJES MAAR WAS IK DE HELE DAG FRIS & FRUITIG ….IK HOOR VAAK ZEGGEN DAT HET ZO SLECHT IS, EN DAT GELOOF IK OOK WEL HOOR,MAAR IK BEN EEN VROUW DIE OVERDAG ZICH ZÉKER NIET VERVEELD….ŚAVONDS VAAK NOG EVEN SCRABBELT MET MANLIEF,OF NOG IETS DOET MET MIJN CREATIVITEIT!! IK WILDE DIT GRAAG TOCH EVEN KWIJT!! Vr.groetjes