vitaminen

Herken de signalen: heeft u een vitaminetekort?

Uw lichaam geeft vaak een signaal als het een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Zo kan een vitaminetekort leiden tot uiteenlopende klachten. Hier bespreken we de meest voorkomende klachten en hoe u de symptomen kunt herkennen.

Tekort aan vitamine A

Vitamine A speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de huid. Ook draagt het bij aan een normale werking van het afweersysteem. Een tekort kan leiden tot dof haar, een droge, schilferige huid of eczeem. Ook kan het leiden tot nachtblindheid. Ons lichaam maakt zelf geen vitamine A aan, daarom moeten we het via voedsel binnenkrijgen. De vitamine zit in dierlijke producten zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooiers. Als u gezond en gevarieerd volgens de schijf van 5 eet, krijgt u voldoende vitamine A binnen.

Tekort aan vitamine B

Vitamine B1 is essentieel voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel en de energievoorziening. Een tekort aan B1 kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, geheugenproblemen en concentratieverlies. Daarnaast kunnen prikkelbaarheid en stemmingswisselingen optreden. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot zenuwbeschadiging en hartproblemen.

Vitamine B6 heeft onder andere invloed op de zenuwen en het immuunsysteem. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot tintelingen, een doof gevoel of spierkrampen. Andere symptomen zijn prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en bloedarmoede, wat kan zorgen voor een verminderde weerstand. Te veel vitamine B6 kan ook weer gezondheidsklachten veroorzaken.

voedingsstoffen
Lees ook: Deze 3 voedingsstoffen heeft uw lichaam extra nodig naarmate u ouder wordt

Vitamine B12 is van groot belang voor het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan B12 kan extreme vermoeidheid veroorzaken, zelfs na voldoende slaap, en kan gepaard gaan met tintelingen of een doof gevoel in handen en voeten. Geheugenproblemen, concentratieverlies en trillende handen zijn andere veelvoorkomende symptomen. In ernstige gevallen kunnen neurologische klachten optreden, zoals zenuwbeschadiging.

De B-vitamines komen voornamelijk voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Vegetariërs en veganisten lopen daarom een verhoogd risico op een vitaminetekort, vooral aan vitamine B12. Gelukkig kunnen verrijkte producten, zoals plantaardige melk en vleesvervangers met toegevoegde B12, een belangrijke aanvulling zijn voor diegenen die deze voedingsmiddelen vermijden.

Tekort aan vitamine C

Heeft u last van bloedend tandvlees of genezen wondjes langzaam? Dit kan wijzen op een tekort aan vitamine C. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de aanmaak van collageen, essentieel voor de gezondheid van uw huid, tandvlees en bloedvaten. Een tekort kan leiden tot bloedend tandvlees, vertraagde wondgenezing en een verminderde weerstand. Hoewel vitamine C vaak wordt geassocieerd met het voorkomen van verkoudheid en griep, is het effect hiervan beperkt. In dit artikel leest u dat vitamine C de duur van een verkoudheid iets kan verkorten, maar het voorkomt geen besmetting. Om voldoende vitamine C binnen te krijgen, zou u bijvoorbeeld fruit, groente en aardappelen kunnen eten.

misselijk door vitaminepillen
Lees ook: Misselijk door vitaminepillen? Hoe komt dat en is het te voorkomen?

Tekort aan vitamine D

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die helpt bij de opname van calcium en fosfaat, beide belangrijk voor sterke botten, tanden en spieren. Daarnaast speelt het een rol in het immuunsysteem en draagt het bij aan een goede spierfunctie. Hier kan een vitaminetekort zorgen voor botontkalking, spierzwakte en een zwakker gebit. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, wordt vitamine D opgebouwd. Vitamine D komt ook voor in voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, haring, makreel), eieren en verrijkte margarine of zuivelproducten, maar de hoeveelheden zijn vaak niet voldoende om in de dagelijkse behoefte te voorzien.

In de zomermaanden krijgen de meeste mensen voldoende zonlicht, maar in de herfst en winter kan het lastiger zijn om genoeg aan te maken. Voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar, wordt aangeraden om vitamine D bij te slikken. Voor mensen met een donkere huid wordt het slikken sowieso aangeraden. Deze huid neemt de vitamine D via de zon minder makkelijk op.

Zijn voedingssupplementen nodig?

Als u een gevarieerd eetpatroon heeft, krijgt u in principe voldoende vitamines en mineralen binnen. Toch kan het soms nodig zijn om supplementen te nemen, maar het is niet altijd verstandig om zomaar verschillende supplementen te combineren. We leggen dit uit in een eerder artikel.

(Bron: Archief, Thuisarts, hypofyse.nl, Libelle, aptoheek.nl, Voedingscentrum, moetiknaardedokter.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Margeaux says:

    Altijd dierlijke producten benoemen! Hou op met het promoten van dierenleed. Vitamine A kun je ook uit plantaardige voeding krijgen:
    Voedingsmiddel Vitamine A
    Wortelen 1.388 mcg
    Peterselie (vers) 893 mcg
    Boerenkool 670 mcg
    Abrikozen 209 mcg
    Verder zit er vitamine A in onder andere basilicum, zeewier, zuring, groene en gele groenten, donkergroene bladgroenten, pompoen, broccoli, appelen, pruimen, spinazie en rijpe tomaten.

      Positieve says:

      Hou op met dat doorzagen over dierenleed en dat doordrammen over vegetarisch of veganistisch. Je wordt tegenwoordig al raar aangekeken als je een gewone bruine boterham met kaas prefereert boven een salade met kikkererwten, bieten en humus. Brrrrr! Dat soort voedsel wordt ons al genoeg door de strot geduwd!
      Er wordt in het artikel al verwezen naar wat een vega-mens kan doen. Een gevarieerd eetpatroon mét vlees (minder kan altijd) is nog altijd het meest gezond, hoef je ook niet naar allerlei andere vormen van gezond eten te zoeken.

    Crijns says:

    Ook nu weer een dubbelzinnig bericht! U geeft aan dat er groepen mensen zijn die beslist vitaminen moeten bijslikken. Dan schrijft u dat iedereen die gezond eet geen extra’s nodig heeft! Waarom die onduidelijkheid? Vitamine D, K2 en magnesium zijn bijvoorbeeld altijd noodzakelijk!