voedingssupplementen

Het combineren van verschillende voedingssupplementen, is dat verstandig?

Soms kan het helpen om aan uw dagelijkse voeding supplementen toe te voegen. Zo adviseert het Voedingscentrum dat ouderen extra vitamine D moeten slikken. Zij hebben duidelijk baat bij gebruik van vitamine D-supplementen. Stel dat u meerdere voedingssupplementen slikt, kan alles dan zomaar gecombineerd ingenomen worden?

De typen voedingssupplementen

Eerst even wat voedingssupplementen zijn. Het zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan. Vaak zijn het pillen of capsules, maar het kunnen ook druppels, poeders of drankjes zijn.

Deze zijn te onderscheiden in 3 categorieën. Als 1e supplementen met maar 1 vitamine of mineraal, zoals bijvoorbeeld een pil met vitamine C. Als 2e multi supplementen met een combinatie van vitamines en/of mineralen. Denk aan een multi-vitaminepil of vitamine B-complex. En als 3e nutraceuticals. Hierin zitten bioactieve stoffen in een voedingssupplement, zoals bijvoorbeeld probiotica.

Opname door het lichaam

Elk lichaam neemt op een eigen manier vitamines en mineralen op. Dit wordt gedaan vanuit de darm, via een eigen mechanisme. De hoeveelheid die wordt opgenomen, hangt af van dat mechanisme, zo laat het Voedingscentrum desgevraagd weten. Ze leggen uit dat ook de voeding die u tot u neemt invloed heeft op de opname van vitamines en mineralen.

“Sommige voedingsfactoren stimuleren de opname en andere remmen de opname. Bijvoorbeeld: vitamine C stimuleert de opname van ijzer terwijl fytinezuur (dit zit in granen) de opname juist remt. De opname van een vitamine of mineraal is daardoor nooit 100 procent. Bij het opstellen van de aanbevolen hoeveelheden is per vitamine en/of mineraal hiermee rekening gehouden. De aanbevolen hoeveelheid levert de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft om normaal te functioneren”, zeggen experts van het Voedingscentrum. Daarom is het belangrijk om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te nemen van een voedingssupplement.

Combineren van meerdere supplementen

Over het combineren van verschillende voedingssupplementen is veel verschillende informatie te vinden. Zo zegt Margriet dat sommige combinaties voor een negatief effect kunnen zorgen. Bijvoorbeeld magnesium en calcium, ijzer en groene thee, vitamine C en koper.

Het Voedingscentrum geeft aan dat er weinig studies zijn die specifiek interacties tussen magnesium en calcium hebben onderzocht. “Op basis van het metabolisme kun je veronderstellen dat er interacties zijn tussen magnesium en andere mineralen zoals calcium. Bij de studies die zijn gedaan wordt soms geen effect gezien, soms wel. Deze studies zijn niet altijd representatief voor een normale situatie of van goede kwaliteit.”

Meestal niks extra’s nodig

Over het algemeen hebben de meeste mensen geen extra voedingssupplementen nodig. Door gezond en gevarieerd te eten krijgen we voldoende vitamines en mineralen binnen. Maar ouderen, vrouwen die zwanger zijn of jonge kinderen wordt wel aangeraden vitamine D, K of foliumzuur bij te slikken.

Let op bij extra voedingssupplementen slikken

Dokter Ted van Essen schrijft in zijn column in MAX Magazine om voorzichtig te zijn met extra vitaminen te slikken. “Weinigen staan erbij stil dat een teveel aan vitaminen tot serieuze gezondheidsproblemen kan leiden. Soms zelfs tot (onomkeerbare) gezondheidsschade.”

(Bron: Voedingscentrum, Margriet, NVWA, MAX Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Marianne Steenstra says:

    ik wil hier even op reageren. Ik ben een vrouw, 77 jaar, en heb een schimmelinfectie in het laatste stuk van de dikke darm. Hierdoor worden mijn vitaminen van het eten zo ver afgebroken, zodat ik genoodzaakt ben om extra vitamines te gebruiken. Ik heb ook nog botontkalking waar voor ik calcichew D3 slik elke dag. Verder moet ik slikken vit.B.totaal, vit C1000, vit. E 400 en zonk colinaat 50 mg elke dag. Dit is geconstateerd door een speciale dokter.

    Ansil says:

    Dokter Ted zegt dat het slikken van extra vitaminen kan leiden tot serieuze structurele gezondheidsproblemen. Ik slik grote hoeveelheden, volgens het boek de Zandloper van huisarts Kris Verburgh en volgens Prof Bruce Ames (Biochemicus) die op zeer hoge leeftijd beschrijft in Masterplan Voeding Vitaminen en Verjonging wat de voordelen zijn. Hij heeft 30 jaar onderzoek gedaan naar het effect van voeding op de veroudering. Hij is nu 94 jaar. Daarom zou ik graag van Dokter Ted willen weten welke structurele gezondheidsproblemen er kunnen ontstaan. Heeft hij voorbeelden? Misschien dat hij daar eens een item aan kan wijden in Tijd voor Max iedere dag om 17.00 uur op TV?