Te veel aan vitamine B6 veroorzaakt gezondheidsklachten

Een te hoge dosering van vitamine B6 kan leiden tot klachten aan het zenuwstelsel. De  meest voorkomende klacht is tinteling in de handen. Dat meldt het programma Radar op basis van eigen onderzoek.

Blijvende schade

Ruim 9800 panelleden van het Radar Testpanel zegt het supplement vitamine B6 te gebruiken. Daarvan hebben 600 mensen zoveel klachten dat zij hiermee naar de huisarts zijn gegaan. Bij 600 van de mensen met klachten is een te hoog vitamine B6 gehalte geconstateerd. Hiervan hebben 26 mensen blijvende schade opgelopen door een teveel aan vitamine B6.

Klachten aan het zenuwstelsel

Een te hoge vitamine B6 dosering kan leiden tot klachten aan het zenuwstelsel. Het kan klachten als tintelingen en gevoelloosheid veroorzaken. Deze pijnen komen over het algemeen het meest voor in handen en voeten. Maar ook elders in het lichaam kan het zenuwstelsel door een te hoge dosering worden aangetast. Vitamine B6 is vrij verkrijgbaar. Er zijn nog geen regels opgesteld over de verkoop van deze vitamine die nu in hoeveelheden tot 100 mg per pil te verkrijgen zijn. Terwijl 25 mg per dag maximaal aanbevolen wordt.

Regels voor de dosering

Het RIVM onderzocht in 2014 al eens de doseringen van voedingssupplementen. Zij kwamen toen tot de conclusie dat sommige supplementen hogere doseringen bevatten dan de maximale aanvaardbare bovengrens. Dat geld voor vitamine B6, maar ook voor foliumzuur, vitamine D en E en de mineralen zink en selenium. Toen was het onderzoek vooral gericht op de verpakkingen van supplementen die specifiek bedoeld waren voor ouderen.

Volgens dokter Ted van Essen hebben ouderen alleen vitamine D nodig als aanvulling, tenzij door de (huis) arts andere vitamines zijn voorgeschreven. “De vitaminesupplementen gaan als warme broodjes over de toonbank, maar zijn over het algemeen nergens voor nodig. Als huisarts had ik regelmatig patiënten die met onbegrepen zenuwklachten naar de praktijk kwamen. Uiteindelijk gaven zij schoorvoetend toe, dat zij zich te buiten gingen aan vitamines als dit uit het bloedonderzoek kwam. Mensen menen ten onrechte dat meer vitamines ook meer gezondheid opleveren. ”

(Bron: ANP/Radar)

Geef een reactie