vitamine c

Hoe zit het? Helpt vitamine C echt tegen griep en verkoudheid?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: helpt vitamine C echt tegen griep en verkoudheid?

Helpt vitamine C?

Natuurlijk, het coronavirus waart nog steeds rond en kan verkoudheidsklachten veroorzaken, maar ook de ‘gewone’ verkoudheidsvirussen zijn er, net als de griepvirussen. Volgens sommigen kan een flinke dosis vitamine C de klachten die verkoudheid en griep met zich meebrengen reduceren en misschien zelfs helemaal voorkomen. Klopt dit?

Oorsprong

Voordat we hier verder op ingaan, zoemen we eerst dieper in op de oorsprong van deze veronderstelling. Op de website van populairwetenschappelijk tijdschrift Quest wordt gesteld dat de de Amerikaanse wetenschapper Linus Pauling hier de grondlegger van is. Pauling stelt in 1970 dat flinke hoeveelheden vitamine C verkoudheid kan voorkomen. Dit beschrijft hij in zijn boek Vitamin C and the Common Cold uit 1970.

Kinderen vs volwassenen

Dat Pauling misschien iets te voortvarende conclusies heeft getrokken, blijkt wel uit hedendaagse studies. Zo is de studie van Pauling gebaseerd op kinderen, terwijl een bevolking van een land natuurlijk niet alleen bestaat uit kinderen. Inmiddels weet men ook dat vitamine C vooral bij kinderen een positieve uitwerking heeft op verkoudheidsklachten.

aften
Lees ook: Ontstaan aften door een tekort aan vitaminen?

Helpt het niet?

Betekent dit automatisch dat het effect van extra veel vitamine C een volwassene met verkoudheids- of griepklachten niet zal helpen? Niet per se, maar de mate waarin het écht zode aan de dijk zet zijn wel variabel. Fins onderzoek wijst uit dat verkoudheidsklachten ongeveer 6 procent korter duren bij mensen die extra veel vitamine C nemen. Dat is niet echt een enorm verschil, terwijl bij een soortgelijke studie op kinderen dit percentage 26 procent is. Een Australisch onderzoek onderstreept ook dat vitamine C verkoudheidsklachten niet per se voorkomt. De onderzoekers laten testpersonen tijdens de wintermaanden elke dag 1 gram vitamine C tot zich nemen en kijken achteraf of dit verkoudheidssymptomen heeft voorkomen. Ter vergelijking: volwassenen hebben ongeveer 75 milligram vitamine C per dag nodig, dus 1 gram is echt een enorme hoeveelheid. Volgens de wetenschappers heeft ook deze hoeveelheid vitamine C weinig effect op het al dan niet krijgen van verkoudheidsklachten. Net als de Finnen zien de Australiërs wel dat vitamine C mogelijk de duur van verkoudheidsklachten kan verkorten.

Vitamine C inname

Als we naar de wetenschap kijken, lijkt vitamine C dus geen wondermiddel tegen vervelend gesnotter en aanverwante klachten. Wat wel bewezen is, is dat een vitamine C tekort enorm slecht is. In Nederland komt dit – vermoedelijk- bijna niet voor, want Nederlanders krijgt volgens een peiling van het RIVM gemiddeld 139 milligram vitamine C binnen per dag.
Wie constructief te weinig vitamine C in het systeem heeft, kan dit merken aan vertraagde wondgenezing, een slechte functionerend immuunsysteem en de eeuwenoude zeemanskwaal scheurbuik. Scheurbuik kan onder andere interne bloedingen en zwellingen op het lichaam veroorzaken, maar komt in Nederland vrijwel niet meer voor

(Bron: Pubmed, Quest, RIVM, Voedingcentrum)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    wij eten iedere dag een mok smootie uit de blender
    Zondag naar de sauna geweest en vanmorgen een flinke snotneus
    Dus vitamine C werkt niet