vitamine-A

Dit is waarom ons lichaam vitamine A nodig heeft

Vitamine A, C, D. Het zijn een aantal van de 13 verschillende vitamines die er zijn. Elke soort heeft een eigen ‘expertisegebied’. Maar ze zijn er allemaal om uw lichaam gezond te houden. Voor nu richten we ons op vitamine A. Waarom heeft uw lichaam dit nodig en wat kunt u eten om het binnen te krijgen?

Wat zijn vitamines?

Volgens het Voedingscentrum zijn vitamines voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven. Ze leveren geen energie.

vitamines
Lees ook: Welke vitamines zijn er allemaal en waar zijn ze goed voor?

Wat is vitamine A?

Vitamine A is oplosbaar in vet. Het is van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels. Daarnaast is het belangrijk voor een goede werking van uw ogen en het afweersysteem. De vitamine zit in dierlijke producten zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooiers. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten. Dit is terug te lezen op het etiket. In dierlijke producten wordt het ook wel retinol genoemd.

Het lichaam kan zelf ook vitamine A produceren. Dan komt het uit caroteen. Ons lichaam zet dit dan om in de vitamine. Caroteen komt vooral voor in groenten en fruit. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool, broccoli, spinazie, wortel, abrikozen, tomaten en sla.

Waar heeft u vitamine A voor nodig?

De vitamine speelt een belangrijke rol in het lichaam. Zo is het goed voor het gezichtsvermogen. Door vitamine A kunnen uw ogen zich aanpassen aan het donker. De vitamine draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem. Ook speelt vitamine A een rol bij de ontwikkeling van een ongeboren kind en de groei van kinderen. Daarnaast is het betrokken bij de aanmaak van huidcellen en cellen in uw luchtpijp, haar, tandvlees en longweefsel. En als laatste helpt het bij het gezond houden van uw huid.

Als u last heeft van huidproblemen, dof haar of nachtblindheid kan het aan te raden zijn om voedsel te eten met vitamine A erin. Lever bevat bijvoorbeeld veel hiervan. Een stukje runderlever van 100 gram bevat bijvoorbeeld meer dan 27.000 microgram. Een boterham met leverworst heeft zo’n 800 tot 900 microgram.

Hoeveel vitamine A heeft u nodig?

De hoeveelheid vitamine A die uw lichaam nodig heeft, ligt aan wat uw leeftijd is en of u man of vrouw bent. Mannen van boven de 18 jaar hebben 800 microgram per dag nodig, vrouwen boven de 18 jaar hebben 680 microgram nodig. Zwangere vrouwen hebben iets meer nodig, omdat het dus een rol speelt bij de ontwikkeling van een ongeboren kind. Kijk voor uw (klein)kinderen onder de 18 jaar in het tabel van het Voedingscentrum.

Maar teveel vitamine A is ook weer niet goed. De aanvaardbare bovengrens per dag is voor een volwassene 3.000 microgram. Meer kan vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Het gaat hier wel om vitamine A uit dierlijke producten. Bij zwangere vrouwen kan teveel van de vitamine de kans verhogen op aangeboren afwijkingen bij de baby.

(Bron: Voedingscentrum, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Margeaux says:

    Dit artikel toont maar weer aan dat het eten van vermoorde dieren nergens goed voor is!