Nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum lanceert vandaag 22 maart 2016 de vernieuwde Schijf van Vijf. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf bestaat uit 5 vakken waar aan iedere productgroep aandacht wordt besteed. Het Voedingscentrum adviseert met de nieuwe schijf om iedere week een keer peulvruchten te eten en te minderen met (rood) vlees. De focus ligt vooral op onbewerkte producten.

Reactie op nieuwe voedingsrichtlijnen

In november 2015 bracht de Gezondheidsraad nieuwe voedingsrichtlijnen uit. Daarin stonden een aantal veranderingen. Zo werd meer plantaardig en minder dierlijk aangeraden. Het Voedingscentrum vulde hierin aan dat voedingssupplementen wel passen binnen de voeding van specifieke groepen, zoals ouderen. Als reactie op de nieuwe voedingsrichtlijnen, past het Voedingscentrum nu ook de bekende Schijf van Vijf aan.

Veranderingen

De organisatie raadt aan om per dag 250 gram groente te eten, voorheen was dit 200 gram. Ook wordt nog maar eens per week vette vis eten aangeraden en niet twee maal per week vis waarvan een maal vette vis. Dagelijks 25 gram ongezouten noten, voor 50-plussers 15 gram, en 3 koppen groene of zwarte thee zijn ook onderdeel van de nieuwe Schijf van Vijf. Vruchtensap als vervanger voor fruit is geschrapt uit de schijf. Voor de dagelijkse fruitconsumptie hamert het Voedingscentrum op het eten van een stuk fruit. Snoep, snacks, koeken, vleeswaren en zoet broodbeleg zijn niet opgenomen in de vernieuwde Schijf van Vijf. Dat wil niet zeggen dat mensen dit soort voedsel helemaal niet meer mogen eten, maar met mate. Beperk het tot 3 tot 5 maal iets kleins en maximaal 3 keer per week een grotere snack. Ook alcohol wordt niet aangeraden. Wilt u toch een glas alcohol nuttigen, beperk dat dan tot maximaal 1x per dag.

Persoonlijke Schijf van Vijf

De 5 vakken van de Schijf van Vijf bestaan uit 1) groente en fruit; 2) smeerbare vetten en bak- en braadproducten; 3) vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten; 4) brood, graanproducten en aardappelen; 5) dranken. De basis bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor uw lichaam. Als u eet volgens de Schijf van Vijf zegt het Voedingscentrum dat u voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen krijgt. Op de website van het Voedingscentrum kunt u nu ook uw eigen Schijf van Vijf ontdekken.

Cursus

Lekker en gezond koken, dat wil toch iedereen? In de cursus gezond en lekker koken, krijgt u van Mathijs Vrieze een aantal smakelijke en verantwoorde recepten.

Geef een reactie