Hooikoorts graspollenpiek pollen

Graspollenpiek op komst: hoe kunnen hooikoortspatiënten klachten voorkomen?

Als u hooikoorts heeft, dan is het zaak om extra goed op uw tellen te passen. In de loop van mei 2023 schiet de hoeveelheid graspollen namelijk de lucht in. Naar verwachting blijft deze graspollenpiek ruim een maand lang aanhouden. Waar komt dit door? En wat kunt u hiertegen doen, om klachten te voorkomen?

Hoe ontstaat een graspollenpiek?

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeelkorrels, ook wel pollen genoemd. Jeuk, tranende ogen, niesbuien, een verstopte neus, vermoeidheid, een droge keel en benauwdheid zijn vaak voorkomende symptomen. Deze pollen kunnen afkomstig zijn van bomen, maar ook van sommige soorten gras. De boompollen zijn in het voorjaar het meest nadrukkelijk aanwezig, de graspollenpiek ligt meestal tussen mei en juli. En dat is in 2023 ook het geval.

Bij droog, warm en zonnig weer is de invloed van de pollen het grootst. De planten en grassen groeien snel en brengen veel pollen voort, die vervolgens ook lang in de lucht blijven hangen. Daarnaast is het de vraag uit welke richting de wind komt. Is die afkomstig van de zee, waar geen pollen vandaan kunnen komen? Of is het een oostenwind, afkomstig van het vasteland, die juist extra pollen met zich meebrengt? Regenachtige en bewolkte weersomstandigheden zijn dus een stuk gunstiger als u hooikoorts heeft, zeker als de wind vanaf zee komt.

Hooikoorts auto
Lees ook: Hooikoorts klachten en niezen in de auto voorkomen

Waarom reageert u soms minder heftig op graspollen?

Zo’n 2 miljoen Nederlanders zijn allergisch voor graspollen. Dat merken ze meestal als kind al, maar soms kunnen hooikoortsklachten pas op latere leeftijd ontstaan. In dat geval ontwikkelt u wel allergische reacties op de pollen, maar zijn die dan nog zo mild dat u er weinig van merkt. En komen serieuze klachten pas later in uw leven, tijdens een graspollenpiek, aan de oppervlakte. Meestal reageert u na uw 50e juist weer minder heftig op blootstelling aan graspollen.

Hoe kunt u klachten voorkomen?

Gelukkig is er genoeg aan te doen, als u last van hooikoorts heeft. Met het dragen van een (zonne)bril kunt u voorkomen dat uw ogen last krijgen van de stuifmeelkorrels. Zorg daarnaast dat u de ramen van uw woning niet onnodig open houdt, ook ’s nachts. Als u buiten bent geweest, kunnen er pollen op uw kleding zitten. Kleed uzelf dan om en doe binnenshuis schone kleren aan. En vermijd zo veel mogelijk grassen, planten en bomen die veel stuifmeelkorrels voortbrengen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door naar het strand te gaan.

Luchtkwaliteit denkvermogen
Lees ook: Hoe zit het? Functioneert ons lichaam minder door een slechte luchtkwaliteit?

“Als je met de hond bent wezen wandelen, die neemt vaak ook pollen mee van buiten. Zorg dat je die even afklopt”, voegt dokter Ted van Essen daar in Tijd voor MAX aan toe. “Je kunt ook een pilletje kopen bij de drogist, antihistaminica. Dat helpt prima.” Daarnaast kunt u tijdens een graspollenpiek vaseline onder uw neus smeren. En volgens sommige onderzoeken kan ook het eten van een bakje yoghurt helpen tegen hooikoortsklachten, mits de yoghurt probiotica bevat.

Wat kunt u doen tegen andere problemen, als gevolg van een graspollenpiek?

Een hoge pollenconcentratie brengt daarnaast praktische problemen met zich mee. Zo kunnen er vlekken op uw kleding achterblijven. Hoe u die verwijdert, leggen we u in dit artikel uit. Daarnaast kunt u plotseling allergisch worden voor appels en andere soorten fruit, zoals u in dit artikel kunt lezen. Tot slot kunnen de pollen sporen op uw auto achterlaten. Via MAX vakantieman kunt u lezen waar dit door komt en hoe u de auto weer schoon krijgt.

Hooikoortsklachten
Lees ook: ’s Nachts meer hooikoortsklachten, hoe kan dat?

(Bron: Archief, MAX vakantieman, Tijd voor MAX, ANP, Weeronline.nl, Weerplaza.nl, KNO-winkel, Pollennieuws.nl, Algemeen Dagblad, Thuisarts. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie